Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

 

Ambro Goal


Si a les Balears es fes una subhasta en la que per obligació haguessin de vendre tots els productes nascuts aquest any, seria fàcil endevinar quins serien el que tendrien un preu més alt. Sense cap casta de dubtes aquest serien els dos productes que enguany han nascut fills del semental Ambro Goal. Si a les Balears hi ha dos fills d’Ambro Goal disposats a menjar-se el món, és gràcies a que hi ha hagut dos propietaris disposats a arriscar-se —a adquirir una dosi d’un dels sementals més cars del món— i a un manescal —en Toni Roca— que a Menorca aconsegueix un èxits en la reproducció artificial de cavalls que poden comparar-se sense demèrit en el que s’obtenen en els millors llocs del món. Hauríem de dir que aquest propietaris no solament tenen coratge i duros, sinó que també tenen unes egües, la genètica de les quals és de qualitat a bastament per assegurar que inseminar amb Ambro Goal no es tirar or a la mar. Aquest dues egües són Ogenia, una filla de Caprior, i Impala Sun una filla de Sugarcane Hanover. Els poltres nomen Físic d’Ogenia i Finura des Bosc. Els propietaris que ara tenen el cap ple d’esperances són el menorquí Joan Sintes —en Joan d’es pati gran— i el manacorí Miquel Estrany.


Ambro Goal és un semental de luxe que té tot el que es pot demanar a un semental.


El primer de tot “pedigree”. Ambro Goal es fill d’Speedy Crown, i a mi ja en fa una mica de por a fer-me pesat tornar assegurar que Speedy Crown ha estat, en aquest segona meitat de segle XX, el rei dels sementals. Si Speedy Crown fou el pare, la mare fou Ambro Flight. Aquesta egua guanyà una manega de l’Hambletonian i fou segona a la final a molt pocs centímetres del guanyador. La carrera esportiva d’Ambro Flight no acabà a l’Hambletonian. Va guanyar el Kentucky Futurity, en el qual Noble Victory fou segon, l’American Trotting, i va ser l’encarregada de demostrar al francesos que la seva estimada Roquepine no era imbatible. Ambro Flight la va batre en una memorable cursa al Rooselvet Race Stadium.


Ambro Goal que nasqué 1985 i fou venut per 135.000 dòlars als germans Amstrong del Canadà fou un cavall amb una carrera curta però plena d’èxits. Aconseguí la més alta distinció que pot aconseguir una cavall de trot a Amèrica: guanyar l’Hambletonian. El derrotat fou Supergill.


Tot i el seu origen —de luxe— i la seva carrera— fulgurant— Ambro Goal no ho tengué fàcil com a reproductor. Ell mai no va ser l’estrella de Castelton Farm i molts de criadors i fins i tot els seus propietaris preferien a Supergill, un cavall al que Ambro Goal havia derrotat sobre la pista. Però una fornada darrera l’altra el fill d’Ambro Flight ha demostrat la seva vàlua com a reproductor. Hi ha que dir que els seus dos primers grans productes no semblaven que fossin fill seus. Els experts americans atribuïen la gran classe demostrada per Winky’s Goal’s a la seva mare Winky’s Gill i pel que a França el gran Defi d’Anou va començar a demostrar la seva irresistible classe, els crítics varen subratllar la gran influència de Caprior a través de la seva filla Nesmile. Ambro Goal semblava S. Josep.


Ambro Goal, tanmateix tenia classe més que abastament per superar aquesta menyspreu i a força d’una qualitat mitjana molt elevada del seus productes ha aconseguit situar-se actualment en el capcurull del sementals americans.


Es per això que dic que si hagués una subhasta a Mallorca no hi ha dubta que el seu productes serien els més cars. M’hi durien — n’estic segur— amb les mans fermades a l’esquena.
Internacional


Nou Record absolut a Itàlia


En el Premi de San Gennaro disputat a l’hipòdrom napolità d’Agnano la dama de ferro del trot Italià Ruth Bi va batre la millor marca absoluta d’Itàlia. La carrera en corria sobre 1600 metres i la reducció quilomètrica fou de 1.12.0. Ruth Bi és una filla de Dariff Effe ( Sharif di Iesolo— Mistic Blue Chip) i d’Equiola, una fila de Quioco, un dels sementals més classics del trot francés. A Rtuh Bi l’entrena el suec jan Nordin i el dia del record fou conduida per Mauro Biasuzzi. Després de Ruyh Bi entraran Topkapi As Lurabu Blue i Snappy Trio ( Indro Park).


Vendes a França


Ells dia 14 i 15 — dilluns i dimarts de la semana passada— a Deuaville es va fer una gran subhasta de cavalls detrot joves:d’un any. El preu més alt de la subhasta fou per un fill Coktail Jet i Antineu D’Autout. Per aquest producte, anomenat Joker d’Autot, en pagaren 18 milions de pessetes. El comprador fou un agent que actuava en nom de Daniel Wildestein el famos marchand d’art que és propietari de Coktail Jet. El segon millor preu — a molta distància del primer: només es pagaran 5 milions— fou per un fill de Vikings Way i una filla de Bonefish. La raça americana es cotitza a França.


La gestació és un periode que comença quant l’òvul és fecundat per el espermatozoide i acaba en el naixement. Durant aquest temps es produeix un desenvolupament i creixement fins que el nou individu és prou madur per sobreviure en el medi extrauteri.

La fecundació es fa dins l’oviducte, despres aquest ovul fecundat inicia una migració cap al cos uteri, on arriba aproximadament cinc dias despres de l’ovulació i es produeix la nidació, que consisteix en que l’embrio queda fixat, adherit a la paret uterina. Té lloc a partir del dia catorze. En aquest moment es desarrollarà un mecanisme de conexió de la mare amb el seu fill que li permetrà creixer, aquest organ conector es diu placenta i el nou esser es va desarrollant dins una bossa plena de liquit, el sac amniòtic, envoltat per un segon sac de liquit, el alantoides. La via directa de conexió mare-fill és el cordo umbilical. La duració de la gestació és de 340 dies apriximadament, amb possibles variacions de 15 ò 20 dies envant o enrera. Hi ha una sustància hormonal, la progesterona, present i predominant durant tota la gestació, aquesta te molta influència damunt l’egüa; a mes de canvis fisic evidents, com son increment de pes, aument del perimetre ventral, engrossament de les mamelles, hi ha també canvis importants de caràcter i temperament: l’egua està més tranquila, més relaxada, el caràcer és més dolç, més de mare; predomina el metabolisme positiu, te mes gana, aprofita millor el menjar, va mes bona. Aquesta influència de la progesterona ha estat de vegades ampleada a egües no gestats per millorar el seu caràcter dins la competició, però es considera “doping”.


Quant tenim una egüa gestant ham de tenir en comptete factors de tipus alimentari, de prevenció del abort i de tipus inmunitari. La alimentació ha de ser equilibrada i moderada, cubrint la necesitat de l’egüa i del poltre. Però, sobre tot, ha de ser molt digestible, cada vegada hi haurà menys lloc pels intestins degut al tamany del potro i per tant és important facilitar el transit intestinal. Serà bò, també, suplementar les racions amb un complexe vitaminic-mineral. Pel que fa a l’abort, entenem per tal l’explulsió de l’embrió abans de 30 dies de gestació, mes tart ja feim referència a un potro prematur; les causes del abort poden ser infeccioses o no, les primeres es poden prevenir mitjançat vacunacions. Entre les segones podem senyalar deficiències nutricionals, bessons, alteracions de la placenta, traumatismes exters, alteracions genètiques ò hormonals, administració de medicaments contraindicats. Algunes d’aquestes causes es poden evitar. El factor inmunitari fa referència a la conveniència de vacunar la egüa 30 ò 40 dies abans del part, així el calostre, la primera llet que beurà el pollinet tendrà una concentraciò elevada de anticosos, de defenses contre les malalties mes importants. Unes defenses que al pollinet bona falta li fan. Us ho assegur.