Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 8/12/07

 

Duel Fratricida


Poques coses hi ha en la vida que tenguin la intensitat dramàtica d’un duel entre dos germans. Be que ho han sabut els escriptors de l’antic testament, els grans novel·listes russos i els guionistes de les pel·lícules del far-west. Els humans correm i pagam per veure aquesta casta de bregues. Un duel, una aferrissada lluita, entre dos germans de pare és el que els afeccionats esperam veure el diumenge que ve a l’hipòdrom de Son Pardo. La lluita serà èpica, perquè el que guanyi no sola demostrarà ser el millor cavall dels quatre anys, sinó que s’embutxacarà més de dos milions de pessetes, el premi més gros que s’ha atorgat mai dins la història del trot balear.


Probablement tot el món sap que els dos protagonistes de duel a que estic fent esment són Ali GS i Alex Kid els dos magnífics fills de Tap Dance Kid. Aquest duel serà probablement el que constituirà les escenes finals de la extraordinària pel·lícula que serà la cursa anomenada Primer Gran Premi del Criador i que començarà, si les prediccions es compleixen, a les set i mitja del capvespre.


Tanmateix el guió encara no està totalment escrit. Vull dir que hi ha 14 cavalls que aspiren a ser ells els protagonistes de l’escena final. Per à la majoria és una il·lusió absolutament irreal. Sortiran a competir a la pista, però els seu paper no passarà de ser com els comdemnats a l’infern en la coneguda obra de Don Tenorio. Dos —solament dos— tenen capacitat per alterar substancialment el guió. Són Apolo YC i Aube des Estangs. El primer hagués guanyat molta credibilitat si hagués aconseguit que en Tomeu Pancuit fos el seu manador, però no ha pogut ser. Aube des Etangs té, en canvi, el privilegi de dur damunt el cabriol “es Boveret”. Segurament farà una carrera en la que anirà tot el temps encobaïda i amagada. Viurà dins carrerons estrets i aprofitat els redols d’ombra. Si l’estalvi de forces fos tan gros podria ser que a la recta final el seu manador no es conformàs en fer tercer.


Tot fa pensar, però, que el duel del final de la pel·lícula el protagonitzaran els dos fill de Tab Dance Kid. Dos germans prou diferents. Alex Kid es un cavall d’unes condicions físiques gairebé immillorables. No és, però, un cavall amb el cap absolutament clar. Té una mentalitat molt independent i no sap viure enguniat ni en la companyia massa propera d’altres cavalls. Cedirà, per no anar estret, 25 0 30 metres a la sortida, la qual cosa significa que per recuperar-los —haurà de fer la cursa sempre per defora— necessitarà fer-ne 50 més que el seu germà que probablement agafarà el cap-i-corda. En Toni Solivellas diu que a ell res li preocupa, que el cavall farà el que sap fer: el primer 1/4 de carrera a 1.20 i els altres 3/4 a 1.17. I que si és així probablement guanyarà. La pregunta que s’imposa és: ho ha fet mai de forma oficial? I si la resposta és —com ho és— negativa, ¿ d’on treure l’esperança de que ho farà precisament el diumenge que fe, quan la pressió psicològica que haurà d’aguantar el poderós animal serà màxima?


Qui suportarà sense problemes la pressió serà Alí GS. És una de les tasques que ha de saber realitzar un professional, i ell ho és un gran professional. La serenitat i la docilitat d’Alí pot ser el factor decisiu, per aconseguir que la magnífica recompensa vagi a les butxaques del seu venturós propietari i la seva imatge trotant als racons més amagats del nostre cor.