Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Anar a index Articles Cavalls

 

El “Duke” de Menorca


Que les aparences a vegades enganyen és indiscutible. Per comprovar aquest fet basta anar a cala en Bosc de Menorca i a la urbanització anomenada “El Lago”, i visitar un restaurant que es diu Tropicana. El nom est posat a un lluminós acompanyat d’un dibuix en consonància amb el nom: palmeres i cocoters i no sé si fins i tot algun lloro. Per acabar de despertar les sospites l’anunci diu que no sol es restaurant sinó que també es pizzeria. No hi hauria cap gourmet que després de mirar l’anunci recomanàs d’entrar-hi. Però cometria —vos ho assegur— un greu error. Una gran equivocació perquè en el seu interior s’hi elabora una de les cuines mes interessants i de més qualitat de Menorca. Moltes raons hi ha d’haver que expliquin aquesta qualitat, però un d’elles és sense dubtes que la verdura present en els plats no ha sofert cap procés de congelació. Prové directament d’unes tanques properes al restaurant que posseeix la família Montaner, els propietaris de Tropicana, i tenen el gust d’aquelles coses que no han estat conservades. Jo quan hi he menjat he pogut adonar-me clarament que aquelles verdures són, a més, producte d’un de millors adobs que hom pot utilitzar: el fems de cavalls. La darrera vegada que hi vaig sopar —una gloriosa panadera de gambas— vaig pensar que les patates només podien tenir aquella textura si eren fertilitzades amb fems de cavall i, més concretament, de cavall de trot. No estic exagerant.


I es que el fems que produeix aquest miracles culinari és una dativa generosa dels monmes”, els cavalls que pertanyen a Pere Montaner, el propietari i l’ànima —amigable, inquieta i festiva— del restaurant Tropicana. Monmes és un nom composat per les primeres lletres de dos llinatges el de Pere i el de la seva dona, Messori, una italiana de Padua.


El diumenge a la cursa clàssica dels dos anys podrem veure córrer a Palma un “monmes”. Es diu Duke —pronunciau Diuc: es tracta d’un homenatge a Duke Ellington— des Monmes És un cavall realment excepcional. Dic excepcional amb raó, ja que Duke és l’únic fill que va poder tenir Julliard, un fill de Bonnefish i de Songclark. Julliard tenia un testicles molt petits i amagats però els sabers d’Antoni Roca van fer possible que deixàs prenyada una egua. Es tractava de Miss Quick una filla de Quick Pay i de Grande Frances. Duke des Monmes té, idò, un “papers” de luxe i el seu trot fàcil i elegant —ho vaig veure córrer fa quinze dies— a l’hipòdrom de la Torre del Ram recorda al del seu pare. Un papers i una manera de ser que justifiquen que el seu propietari tengui totes les il·lusions del món i que hagi fet cames per poder enviar-lo a Suècia a fi de que el prepari el cèlebre Sting Johanson. Diumenge, quan el vegi córrer, probablement recordaré el seu pare —els dels ous petits— i el gust les patates fertilitzades amb el seus fems.Derbi Suec 3 anys


El diumenge passat es va córrer el derbi suec per a cavalls de 3 anys. El derbi és una de les millors i, també, mes ben dotades —50.000.000 de pessetes— de les corregudes que es disputen a Suècia. El gran favorit d’aquest any era un fill d’Ultra Ducal anomenat Home Alone. Home Alone va botar i fou desqualificat. Les coses es posaren clares per l’altre favorit. Es tractava de Lucky Po, un fill de Quick Pay al que menava el seu entrenador Stefan Melander. Lucky Po agafà aviat la corda i tot el món es pensava que entraria en dificultats, però Lucky Po va córrer amb una gran tranquil·litat, va poder minorar el ritme i feu els 2640 metre a una velocitat còmode de 1.16.9. segon es classifica Viking Gustav (Texas) i tercer Gidde Palema (Alf Palema).Valley Victory i els seus fill


Aquest dies es celebren a Kentucky diverses subhastes de yearlings de trot. Els resultats de les vendes situen a Valley Victory com el semental de més prestigi als Estats Units. Els preus més alt després dels fill de Valley Victory els aconsegueixen el fills de Pine Chip. Entre els sementals que presenten la primera fornada destaca Donerail, (fill de Valley Victory). Un fill de Donerail i de Final Tribute ( Crowning Point ) va aconseguir un preu de 100.000 dolars, es a dir, 15 milions de pessetes. Els venedors foren la Kectuckiana Farms.