Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

 

El Gener, a París


Pere d’Alcantara Penya i Nicolau escrigué allò de “aquells dies que solen reinar les calmes de janer, tan temperats y hermosos” i es que per ventura el gran mes —el més bell— de Mallorca és el gener. Per els afeccionats al trot és, el de Gener, un mes que tampoc no te parió. Entre altres coses perquè es celebrà la diada de San Sebastià —en parlarem la setmana qui ve— però sobretot perquè Gener és el gran més per a trot Francès, i dins la nostra mitologia encara pesen més els grans adveniments francesos que el que pugui passar a Suècia, un país un mica massa fred, encara que no amb el trot, o els Estats Units, un país massa llunya i excessivament competitiu. França és encara el nostre principal referent.


A Paris estan ara a la meitat “meeting” d’hivern. Són el mesos on es corren les curses més importants de l’any. És un “meeting” que té el seu punt culminant el darrer diumenge de Gener, quan es corr el famós Prix d’Amerique, la cursa europea amb més bons premis. Un premis, el d’aquesta cursa, que enguany arribaran al 100 milions de pessetes. Però, com he dit, el Premi d’Amèrica no és més que una —la més coneguda— de les 10 grans curses que es fen durant els mesos de Desembre, Gener i Febrer. La festa començà el 7 de Desembre amb el premi Albert Viel reservat als de cavalls de tres anys i sobre una distància de 2700 metres. El 21 es va córrer el Prix de Vincennes també per a cavalls de tres anys, però ara al trot muntat. El dia 18 de gener es correrà el Prix Cornulier, també muntat i on poden córrer cavalls de 4 a 10 anys. El 25 de Gener serà el dia de Gran Premi d’Amèrica i, si no hi ha rés de nou, el Diari de Balears, hi serà present. El 1 de Febrer es correrà el Prix de France —50 milions— per a cavalls de 4 10 anys i sobre la distància de 2100. És la més curta de les curses. El 8 de Febrer es corr el Prix des Centaures al trot muntat sobre 2200 i reservat als cavalls de 4, 5 ó 6 anys. El 15 de Febrer es celebrarà les més llarga de les curses clàssiques. Serà el Prix de París —45 milions de pessetes— sobre la distancia —aferrau-vos fort— de 4125 metres, per a cavalls de 4 a10 anys. El 22 de Febrer es correran dues curses. Una serà el Premi de la Unió Europea sobre 3000 metres per a cavalls de 5 a 10 anys i l’altra l’anomenat Criterium de Jeunes, per a cavalls que aquest anys 1998 fan els tres anys. Com que la prova es fa el Febrer, la majoria d’ells encara no els hauran complert, els tres anys. La darrera de les grans curses del meeting d’hivern es el 28 de Febrer, i serà el Prix de Selection per a cavalls de 4, 5, 6 anys, on els majors concediran, al menors, un avantatge de 25 metres per cada any.


Convendria que apuntàssiu aquestes dates a una plagueta. Es podria estravenir que haguéssiu d’anar a París per algun negoci o a fer una escapadeta sentimental. Podriu visitar, entre barrina i barrina, l’Hipòdrom de Vincennes en un dia dels grans. No ho oblidariu mai.