Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Anar a index Articles Cavalls

 

El cavall Hermés


Si algun dia em decidís a emprar corbata no sé quin seria el color elegit ni el dibuix. Si que sé la marca: seria Hermés. Hermés es el nom d’un antigua guarnicioneria que s’ha convertit en una fabrica de moda que te la seu al Frabourg S. Hanoré i que jo visit religiosament cada any quan vaig a Paris a veure el Gran Premi d’America. Només, es clar, a badocar.


Hermés patrocina cada any l’elecció del cavall Hermés de l’any en totes les especialitats: galop, trot, obstacles i esports eqüestres. En galop el guanyador ha estat Montjeu, en obstacles Al Capone II, en esports eqüestres, Rochet i en Trot General de Pommeau.


L’elecció del cavall Hermés es fa mitjançant dues votacions: una feta per periodistes i gent de l’ofici i l’altra per tots el que vulguin convertir-se en votants. I són el periodistes el que han explicat el sentit del seu vot. Vegem els comentaris.


Jean Pierre Leray ha dit senzillament: “El cavall de Jules (fa referència a Jules Lepennentier, entrenador i menador de General de Pommeau) un fenomen. El meu amic Pere Soler pronunciaria a la felanitxera i faria la o ben oberta: fenòòmen Albert Tropée ha dit que no cal ser un gran endevinador per saber que General de Pommeau —el Napoleó del trot— serà el gran favorit del Prix d’Amerique. Maillet pensa que es tracta d’un futur Ourasi, una opinió que comparteix Fréderick Boudet. “Sobre el seus espatllons du totes les esperances de França pel Gran Premi d’Amèrica”. Com un “petit general que podria prendre el poder a Amèrica” l’ha definit Patricia Duval. “Ha durat; un guanyador del Criteriums d’edat i ha resistit el pas dels temps: això no s’havia des de feia molt de temps”, així ha parlat Marie Odile Colatrella. Els elogis contenen Berbaud-Chaumeton diu que General de Pommeau en repos es un cavallet petit, però que quan trota es transforma en una gran “Vedette” Jacques Pauc —per a mi el millor del periodistes francesos de cavall— ha dit que pensa que actualment quan General corr desferrat es imbatible.


El cavalls que seguiren a General de Pommmeau foren segons el públic en genaral Momi Maker, Holly de Locton, Giesolo de Lou i Remington Crow, mentre que els periodistes elegiren el cinc mateixos però ara Remington Crow a ocupa la tercera plaça.


La decisió de posar General de Pommeau davant Moni Maker, l’egua que durant el 1999, va guanyar el Gran Premi d’Amèrica i el Prix de França i que es convertir en el cavall o egua més ric de la història del trot pot ser molt discutida. Però General de Pommeau tenia molts avantatges. En primer lloc en ser francès, en segon lloc ser d’origen humil —Sebrazac el seu pare no era un semental de primera línia— i en tercer lloc ser petit. I es que dins el cor del francesos i probablement de tots els europeus les coses petites i humils hi caben millor. Sobretot quan ve Nadal.