Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

 

El congrés de Sidney


Si en alguna d’aquestes enquestes que ara estan tan de moda em demanassin quin es el millor edifici que s’ha construït a Mallorca durant aquest segle, no tendria molts dubtes. Diria que és una petita casa que hi ha prop de Porto Petro a una urbanització que es coneguda amb el poc afortunat de Costa de la Calma. El nom es poc afortunat, però la casa és una meravella i d’una espiritualitat difícilment imaginable. L’arquitecte que la dibuixà i que en fou —o n’és— propietari és un tal Utzon, un professional reconegut a tot el món. L’obra més coneguda de Utzon és el Teatre de l’Òpera de Sidney.


Si he dedicat les primeres paraules de la columna a parlar de cases i de Utzon no és perquè ja estigui cansat de parlar de cavalls, sinó perquè he pogut veure un anagrama format per una combinació de la silueta del teatre de l’Òpera de Sidney i la de tres cavalls enganxats a tres cabriols, en una imatge que simula una arribada d’una correguda de trot. L’anagrama correspon al Congrés Mundial de Trot que s’ha de celebrar entre el 18 i el 27 de Novembre a Sidney.


Que el congrés es faci a Sidney no és d’estranyar: a Austràlia el trot gaudeix d’una extraordinària empenta amb més de trenta hipòdroms que organitzen regularment reunions. Algun dia en parlarem.


Repassar el programa del congrés és del tot il·lustratiu ja que els temes elegits crec que representen perfectament els problemes que té plantejats el nostre esport. Així el diumenge dia 21 es parlarà de les regles del esport i del problemes que planteja el ser propietari de cavalls de trot. Una tracalada —us ho assegur—. El dilluns, dia 22, estarà dedicat a la difusió del mon del trot mitjançant la tele i internet i al joc a distància. El capvespre es parlarà de la implicació de les dones en aquest esport. El dia següent, dimarts 23, estarà dedicat a la salut del cavall amb una taula dedicada a les malalties per virus i a un nou concepte dins el camp de la immunitat que es diu paramunització. El dimecres estarà dedicat als sistemes d’entrenament on hi ha anunciada una interessant ponència de la utilització d’un producte, els plasma lactact, per a millorar el rendiment del cavall en els entrenaments. El mateix dia hi haurà taules sobre la medicació que es pot e emprar per no donar positiu, sobre les pastures i una discussió de com entrenar al cavall d’elit. El dijous es dedicarà a estudiar el rendiment del cavall durant la cursa, amb un tema molt polèmic com és el del excés d’entrenament. El capvespre del dijous estarà dedicat a la cria, a les pastures i, en general, als problemes que tenen plantejats les eugassades. La darrera de les taules estarà dedicat al sistema d’apostes i a la oferta complementari que es pot oferir en els hipòdroms.


M’agradaria molt que algú de la Federació, o de la Societat de Propietaris, o del Consell Insular hi assistís i ens ho contàs, però tenc por que la relació que tenguem amb el congrés de Austràlia sigui la del senyor Utzon, l’anagrama i la casa de Porto Petro, que és magnífica.