Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Anar a index Articles Cavalls

 

El més ràpid del món


Ser més ràpid del món —ser el més ràpid del mon de tot els temps— això és el que ha aconseguit Self Possesed, el cavall que la setmana va guanyar las més ben dotada de les curses de trot que es fan al món: la Hambletonian Cup. En aquesta cursa es reparteix un milió de dòlars, dels qual la meitat —500.000!— és pel guanyador.


La Hambletonian Cup és, com ja saben els lectors atents del Diari de Balears, una cursa reservada als cavall de tres anys. Self Possesed té, idò, actualment tres anys i, tanmateix, la millor marca que ha establert és una millor marca absoluta, es a dir, que mai un cavall de trot, no importa l’edat, havia aconseguit córrer un cursa de 1609 metres —la milla— en el temps que va emprar Self Possesed 1.51. 3/5, que, en reducció quilomètrica, és 1.09.3. L’anterior millor marca estava en mans d’una egua Beat the Wheel que havia fet la milla en 1.51.4/5, es a dir, 1.09.46. Era l’any 1994.


Alguns podran argumentar que la millor marca la té Pine Chip que va aconseguir fer una milla a una mitjana de 1.08.98, però Pine Chip ho feu en un “assaig de marca”, és a dir, corrent tot sol, i els puristes diuen que el cavalls no són fets per córrer tot sols, sinó amb els altres i que les úniques millors marques que es poden prendre en consideració són les que es fan en una correguda oficial. Així, idò, Self Possesed posseeix, ara, la millor marca del món.


Self Possesed és un cavall que pertany a una societat de la que formen part els seus criadors, la Brittany Farm, i que fou valorat en pública subhasta quan tenia un any en 15 milions de pessetes. El seu entrenador és Ron Gurfein i el menador Michel Lachance, que el dissabte passat fa fer honor a la seva fama i feu una conducció “gelada” i perfecta: no emprà ni una sola vegada el fuet; una lliçó magistral.


Què dir del pedigrí de Self Possesed? Que és un clàssic. Per linea paterna és un fill de Victory Dream, fil lde Valley Victory, fill de Baltic Speed, fill de Speedy Somolly, fill de Speedy Crown i així fins arribar a la generació que fa setze on trobam el nom d’Hambletonian, el gran antecessor, nascut ara fa 150 anys.


Ens hauríem d’aturar una mica i pensar les dades que he ofert en el paràgraf anterior. En 150 anys 16 generacions, això vol dir que si com a mitjana hi ha menys de 10 anys entre una generació i l’altra. O dit altrament: que per norma general els sementals quan varen engendrar el que seria el seu successor en aquesta línia genètica tenien menys de 10 anys. Si, a més, pensam que fa només 21 anys que Speedy Somolly va guanyar l’Hambletonian i que entre Speedy Somolly i Self Possesed hi ha quatre generacions —Baltic Speed, Valley Victory, Victory Dream, Self Possesed— vol dir que en les darreres baules d’aquesta cadena els sementals tenen menys de 5 anys quan engendren els seus successors. Un ritme trepidant.


Si al raonaments que fins ara he fet, hi afegiu que Self Posseded és un cavall ben espigat, de bon caràcter, de trot clar i net —l’únic aparell que du son dos petits protectors a les cames de darrera— comprendreu el que diré. Que si trobàs un bon banc ho provaria. Vull dir que si un banc en fiàs quatre o cinc milions de pessetes duria l’egua que compartesc amb dos amics a cobrir a en Self Possesed. En coneixeu cap de banquer on n’ha a manllevar diners en favor d’aquesta idea?