Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

 

Ella i Ell


Ella en el món del trot no és altra que la reina Moni Maker. Fa poc que li han atorgat la màxima distinció que a Amèrica es pot concedir a una cavall i es de anomenar-lo cavall de l’any 1999. En aquesta denominació hi entren tots el cavalls que corren amb cabriol. Vull dir que competeixen tant els “hambladors” com el trotadors. Hi enguany hi havia un “hamblador” que tenia moltes possibilitats. Es tractava de Blisfull Hall que havia aconseguit la triple corona dels “pacers”. Però els crítics escolliren a Moni Maker. En la seva decisió pesaren moltes coses però fonamentalment tres. La primera haver guanyat el Premi d’Amèrica i el Prix de Paris. Era la primera vegada que ho aconseguia un cavall americà. La segona una campanya que li permeté guanyar 14 de les 21 curses en que va córrer i aconseguir 1 milió dos cents mil dòlars en un any. La tercera haver-se convertit en el cavall de trot més ric de tota la història. Moni Maker va obtenir 129 vots. En segon lloc hi quedà l’anomenat Blisfull Hall amb 44 vots. El tercer fou Self Possesed que aconseguí 32 vots.


Quan en el món del trot es parla d’Ell, així, en majúscules, gairebé tothom sap que ens estam referint a un menador genial d’origen belga i que respon al nom de Joss Verbeck. Joss Verbeck no és, però, una monja de la caritat i tant en la seva imatge com en el seu comportament te una tendència forta al dandisme. Per qüestions d’impostos Verbeck ha fixat la seva residència al Principat de Mònaco i és allà on ha tengut certs problemes de comportament. Tot es va originar en un sopar amb amics on Joss va beure segurament mes del que era convenient. a la sortida va agafar el seu Ferrari vermell i es va saltar dos semàfors. La policia el va veure i el va perseguir. Joss va intentar fugir i es va saltar un tercer semàfor i després agafa un carrer en sentit prohibit. Finalment la policia l’agafà i li feu la prova de alcoholemia i va sortir ben positiva. El resultat en que Joss Verbeck haurà de romandre una setmana a la presó del Principat de Mònaco.


Les tribulacions de Joss Verbeck no acaben a Mònaco. Molt probablement serà desqualificat durant un mes per menar a França i fruit d’aquesta desqualificació es perdrà dues curses d’importància on no podrà menar a Remington Crown. Una es el Premi d’Europa que s’ha de córrer a Vincennes el proper 27 de Febrer i l’altra el Prix de Vitesse de Cagnes sur Mer que està convocat pel dia 12 de Març. Joss diu que si no pot córrer a França ho farà a Itàlia.