Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Anar a index Articles Cavalls

 

Els 10 millors del segle


Ja s’atraca el final del segle i ben aviat proliferaran les llistes dels deu-millors-del-segle: sabrem, així, quins han estat els deu pintors més destacats del segle, els deu literats, els deu jugadors de futbol, els deu científics, els deu polítics etc.


La revista Hoof Beats —el meu Kempis— ha volgut oferir ja al seus lectors la llista dels 10 millors cavalls trotadors del segle. Ha convocat, per això, un comitè de gent de enorme prestigi en el món del trot i els ha demanat que votassin els seus preferits. El resultat han estat els següents:


1— Greyhound (1932-1965) (Guy Abbey— Elizabeth).


2— Nevele Pride (1965-1993) (Star’s Pride-Thankful).


3— Mack Lobell (1984-) (Mystic Park— Martina Hanover).


4— Peace Corps(1986-) ( Baltic Speed— Woth Beein).


5— Volo Song (1940-1944) (Volomite— Evensong).


6— Moni Maker (1993-) (Speedy Crown-Nan’s Cath).


7— Scott Frost (Hoot Mon— Nora).


8— Speedy Scot (1960-1980) (Speedster-Scoth Love).


9— Super Bowl (1969— ) (Star’s Pride— Pillow Talk).


10— Uhlan (1904-1934) ( Bingen— Blondella).


La llista mereix ser meditada i n’estic segur que molt lectors intel·ligents del Diari Balears en trauran conclusions. Jo només voldria assenyalar que en la llista, si hom para esment als pares, només hi ha un nom que es repeteix i aquest és el de Star’s Pride, pare de Nevele Pride i de Super Bowl. També que no hi són, com a millors cavalls, cap del tres grans sementals d’aquest darrers decennis con són Speedy Crown, Star’s Pride i Valley Victory. Igualment que la mala sort que perseguí a Volo Song un cavall que solament un pocs el veren córrer ja que els anys que va viure coincidiren amb la segona guerra mundial i després quan feia una exhibició es va rompre una cama i tengué que ser sacrificat per raons humanitàries. Tenia només quatre anys. Els que el veren afirmen que amb un poc més de sort en la seva carrera Volo Song estaria encara més amunt d’aquest cinquè lloc que li han atorgat: el trot del malaurat fill de Volomite era una perfecció.


Lo més trist però de la història es que del millor cavall del segle no hi ha descendència i és que Greyhound el cavall gris metàl·lic de jove i blanc com la neu de vell, el més bell i els mes bo de la historia, algú va decidir que no tengués mai més testicles. El que hagués estat la seva descendència només ho poden endevinar amb la nostra imaginació. Practicau-la.