Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 26/04/02

 

Jesús Ferriol


Un dels personatges mes imprescindibles del mon del trot mallorquí és en Jesús Ferriol. En Jesús Ferriol y Salvat. Dic els seus dos llinatges perquè quan algú els llegeixi no pensarà mai que en Jesús pertanyi per família i cultura a aquest grup entranyable que són el gitanos catalans afeccionats al trot. Però tot i que en Jesús només en té una cama de gitano —el d’una padrina murciana anomenada Sánchez— el seu “porte”, la seva manera de saber estar i, sobretot, la seva manera de parlar, mostren tot d’una a quina família esta lligat.

He dit que en Jesús és un personatge imprescindible dins el trot. Hauria d’haver dit més. El dia que el meu admirat Matí Dols continuí la seva història del trot haurà de reservar un lloc de preferència a en Jesús. I per què? Ido perquè cap com ell ha renovat la genètica del ramat mallorquí de trot. I es que en Jesús que en els seus antecedents familiars tenia mercaders d’animals ramat va comprendre ben aviat la importància d’aquesta cosa que hi ha a l’interior de les cel.lules sexuals i que es diuen el gens. La genètica ha estat sempre el valor primordial que ha respectat en Jesús. El m’ho ha dit moltes vegades. “Mira, catedràtic, això del cavalls és molt complicat i molt difícil i hi ha moments en què sembla que tens molta mala sort, que tot se te posa en contra, i que no hi veus gens de llum. Llavors, quan sembla que estàs dins un corredor fosc només hi ha una cosa en la que confiar: la genètica. Fia’t d’ella sempre”. Quan en Jesús era més jove tothom li deia que el més important per triar un semental era veure la via que feia a la pista, però ell no es deixava influir i volia cavalls que tenguessin bon pares i bons padrins. En Jesús que es dedica a la importació de roba va tenir aviat “contactes a l’estranger” i va començar a importar cavalls de trot de raça americana que fossin família dels tres grans sementals americans— Star’s Pride, Super Bowl, i, sobretot, el seu admirat Speedy Crown. Així, gràcies a les gestions d’en Jesús, arribaren a Mallorca cavalls com en Barclay’s Square, Tap Dance Kid, Field Jutge, Scotty Lobell, Hogan Lobell, Clinton Corner, Tousman, Isak G,. Ambassador Fortuna, Super Chili, que han revolucionat la cria de Mallorca i que són els responsables que la sang americana avui en dia sigui absolutament predominant en la nostra cria.

A en Jesús li agraden molt els cavalls, però, pens, que hi ha una cosa que li agraden més que el cavalls i es comprar i vendre cavalls. I a mi m’agrada molt escoltar-lo quan ve el gènere. Quan parla d’una “egua ben camada, profunda, pits amples per poder respirar, ossos de ferro, de barra forta, de cap clar, un cap que no te altre pensament que trotar” ho fa amb una enorme capacitat de seducció a la que ajuda un gest inimitable que consisteix en posar el dos braços ben estirats i els rotar-los una mica cap endins.

En Jesús fa poc que ha importat un semental. Es tracta d’un fill del semental que ha succeit a Speedy Crown en les seves preferències: Valley Victory, el més car dels actuals dels cavallas de llavor americans. El nom del cavall es el de Southwind Arizona i el seu delata que va neixer a una de les més prestigioses eugassades americanes. A més de tenir un pare que nom Valley Victory el cavall es fill d’una filla d’Speedy Crown i net de Super Bowl. Com diu en Jesús “la crem de la crem” del trot. El cavall, com la majoria dels fills de Valley Victory, es un poc petit. Quan li diuen, en Jesús matisa que el cavall es baix —la via es fa per terra— però no petit. I que, a més, és un cavall que no embafa. Li vaig demanar si el cavall tenia bona fertilitat i em va contestar que ell ho havia comprovat. que abans de pegar el primer bot el seu semen era con aigualós però que ara que n’ha après “es un semen poderós, blanc, espès, igual que llet condensada cara”. Quasi en feren ganes de ser una egua.