Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Anar a index Articles Cavalls

 

Gerontocràcia


La gerontocràcia és el domini dels més vells. És un fenomen prou habitual en moltes societats animals i més encara en les humanes. En els hipòdroms de tot el món hi sol haver una lluita declarada contra la gerontocràcia: a tots els hipòdroms del món menys als de les Balears, on el cavalls de edat gaudeixen de gairebé tots els privilegis front als de menys edat. La lluita contra la gerontocràcia és fa bàsicament utilitzant la programació de les curses: n’hi ha més i estan més ben dotades les destinades a cavalls joves. Les programades per cavalls d’edat són cada vegada més escadusseres i els premis a guanyar són més magres. La lluita la programació contra els vells i a favor dels joves te motivacions clarament econòmiques: tots hi guanyen al privilegiar els cavalls joves. Hi guanyen, primers de tots, els criadors que poden vendre els “yearlings”, es a dir els cavalls d’un any i busques, a punt d’aregar, a uns propietaris que tot il·lusionats pensen la immensa majoria de vegades de forma del tot equivocada que ben aviat podran fer cabals en la inversió realitzada. Hi guanyen els propietaris d’egües que no han estat tan bones com hom esperava i que poden abandonar la competició i renovar les esperances del seu propietari que pensa que en dos o tres anys podrà veure tota la classe que du amagada i tan amagada! l’animalet que ell ha estimat. Hi guanyen igualment els preparadors que poden renovar les esperances del propietari dient-li que veuen en els jove cavall unes condicions immenses sempre que es tenguin la paciència i la butxaca, ai! per deixar-lo granar. Hi guanyen, finalment, els manescals, els apotecaris i els venedors de productes d’alimentació equina que s’inflen de receptar i vendre productes per millorar el creixement, pinsos especials per a poltres, vitamines, calç per reforçar els ossos tendres etc.


I, tanmateix, als nostres hipòdroms segueixen castigant als animals joves. Llevat de les especials, les carreres dedicades als poltres tenen premis inferiors a les dels grans i solen estar programades per ser la primera de la reunió. Els afeccionats que ens lleu veure els poltres hem de renunciar a l’hivern a les sobretaules dels diumenges i a l’estiu a la dutxa després de la feina. Després de feta la carrera probablement més interessant de l’horabaixa o de la nit, ens disposam amb el boci afegit o plens de pols i suor a veure les carreres dels vells, algunes de les quals ens sabem quasi de memòria abans de començar.


Tot això ho dic en aquest data perquè avui vespre els programadors han reservat a veure si la idea continua bon horari pels animalets de dos i tres anys. Entre els primers hi podrem els més rics de l’anomenada “B. Generation”: Babieca G.S., Black Crow, l’europeu Bambi Loyale o Buleria, un cavall, aquest darrer al que el seu propietari (Bibiloni/B.B.Lovely) sembla haver traspassat bona part del seu incomparable swing. Per el de tres anys està programada la classificatòria de la carrera anomenada “campió de campions”. Hi seran tots. Els 2700 metres que han de córrer ens permetran veure tranquil·lament el poder i la força de Alcón Blai i Alex Kid, front a l’estil elegantíssim corr sense despentinar-se d’Ali G.S o la tenacitat impertorbable d’Auba des Etangs. Perdre-s’ho em sembla incomprensible.