Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

 

Itàlia


L’actualitat del trot té aquesta setmana el seu epicentre a Itàlia. Allà es va celebrar el diumenge passat el Premi d’Europa una cursa destinada a cavalls de 4 anys nascuts arreu d’Europa. La correguda es feia sobre 2100 i al guanyador li esperaven prop de 25 milions de pessetes. El doblers quedaren a Itàlia i a una molt anomenada “scuderia”, la que es coneix amb les lletres OM, es a dir, Orsi Mangelli, que aquest fou el fundador d’aquesta històrica eugassada que no renuncia a competir. El cavall que fa guanyar el Premi d’Europa es denomina Zucchero OM i és fill de Baltic Speed. Baltic Speed ha estat el semental que en una mateixa fornada ha tret més bons cavalls ja que el mateix any —el 1887— va ser el pare de Valley Victory, que amb el temps es convertiria en el que és avui: el semental mes prestigiós i, naturalment, més car del món. El mateix any que Valley Victory va néixer una pollina que li posaren de nom Peace Corps i que fins fa poc en que fou batut per Moni Maker tenia una de les millors marques que es poden tenir: la de ser el més ric, es a dir, la d’haver guanyat més diners corrent. Però la bona estrella de Baltic Speed va semblar acabar-se en el primer any i el cavall va anà perdent prestigi com a semental fins que fou venut a Itàlia i adquirit per l’eugassada Orsi Mangelli. Ara, tretze anys després, sembla que ha tornat treure un altre gran cavall —Zucchero OM— que ha batut la millor marca d’aquesta prova: va marcar 1.12.9.


Zucchero OM no va tenir una correguda fàcil i va d haver de batre a cavalls de tanta categoria com els seus compatriotes com Zamia FC (Sugracane Hanover) Zambesi Flash ( Supergill) o les gran figures de la generació I de França com foren Install (Buvetier d’Anou) o Island Dream (Cokctail Jet).


L’altra circumstància que fa que Itàlia estigui en el primer pla de l’actualitat és que el diumenge qui ve a l’hipòdrom de Nàpols es disputarà el Gran Premi de la Loteria i en la cursa hi participarà la “creme de la creme” del trot europeu, amb la gran excepció de Remington Crown, que lesionat ha hagut de renunciar El 21 cavalls que estan inscrits es distribuiran en tres curses i els millors de cada cursa disputaran la final el mateix capvespre.


A la primera bateria el gran favorit és Varenne i amb ell participarán tamb Toj Frokjaer (2), Big Smoker (3), Baresi ( 4), Gill'sVictory (5), Allison Hollow (6) et Uniforz (7).


A la segona bateria la gran favorita serà Moni Maker i amb ella partiran No Nonsense.

Woman (1), Venere OK (3), Fee de Billeron (4) Martha de Vie (5), Mostly Super (6) et Tome de Sousa (7).


A la tercera bateria la favorita serà l’egua francesa Fan Idole. Li disputaran la victòria Kejsare Sund (1), Ugh (2), Attention Flamingo (3), Raffaelo Ambrosio (5), Vai di Jesolo (6) et Udue OM.