Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Anar a index Articles Cavalls

 

La música


Com més vell em faig més conscient som de que no vaig néixer per gaudir del gran plaer que senten els afeccionats a la música clàssica. Escoltar aquesta casta sons m’avorreix definitivament. No sols som, però, una reia, sinó que som, també un analfabet musical, que davant un pentagrama em sent tan indefens, o més, que davant un text en sànscrit. Aquesta desgràcia i mancança personal que per al lector no té, lògicament, la més mínima importància, l’he contada per poder explicar que si alguna vegada en demanen si sé llegir la música, dic que sí, que naturalment, i a continuació aclaresc que em referesc, únicament i exclusiva, a la música que figura en els programes de les curses de cavalls: que de l’altre, ni un re.


I és que quan els afeccionats al trot parlam de “la música” estam fent esment a una informació que el programa dona sobre cada cavall que participa a la cursa i que sol expressar-se amb una mena de pentagrama que diu, per exemple: 0-2-1-D-R-3. Us assegur que no es gens difícil interpretar aquest dígits. Volen dir que el cavall en qüestió a la darrera cursa que va córrer no es va classificar entre els tres primers (0), que a la penúltima va quedar segon (2), que l’anterior havia fet primer (1), que a la que fa quatre el distanciaren (D), que a la cinc estava apuntat i el retiraren (R) i que a la que feia sis, anant sempre de la més propera, a la més llunyana, feu tercer (3).


La música es la darrera, llegint de l’esquerra a la dreta, de les informacions que dona el programa sobre un cavall. Es la darrera, però no és, en absolut, la menys important de les noticies que reb l’apostant. Un visitant, encara que sigui esporàdic, que sabí interpretar el que diu l’esmentada “música” disposa gairebé del mateix coneixement sobre el cavall que aquells que arossegam el cul tota la setmana per Son Pardo. Per aquest motiu, perquè és una deferència imprescindible que hem de tenir amb els que no en som habituals, m’atrevesc a suggerir dues coses que podrien millorar aquesta informació. La primera es que s’hi hauria d’incloure els resultats obtenguts de Manacor —i a Manacor els de Palma—. Si, a més d’aquesta informació, ens poguessin donar les dates de quan foren les seves darreres actuacions afegiríem mel a la sobrassada.


Feta aquesta petita crítica al confeccionadors del programa, tenc les mans lliures per felicitar-los i donar-los les gràcies per haver fet cas a un altre de les meves ja veis que ben modestes reivindicacions. Era la de que no ens posassin les curses de poltres al principi del capvespre. Que ens deixassin fer una mica d’horeta o sobretaula amb els familiars. Així ho han fet i el diumenge la cursa de poltres bons serà la cinquena Tendrem, idò, l’oportunitat de veure tranquil·lament un floret d’animals aspirants a guanyar el Gran Premi. Anotau que la meitat dels que correran aquesta cursa reservada als cavalls de tres anys han estat criats a Menorca. Són Bibo di Monmes, Bogenia D’Aris, Bell Estel i By Public. Venen —us ho assegur— amb la clara intenció de mostrar els resultats de la notable millora genètica en la que s’han engrescat els nostres estimats compatriotes. Jo els alab el gust.