Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Anar a index Articles Cavalls

 

La segona retirada de Super Bowl


El trotador de l’any als Estats Units ha estat sense cap dubte Malabar Man. Abans de complir els quatre anys Malabar Man ha estat retirat definitivament de la competició i a partir d’ara es dedicarà exclusivament a la reproducció. La seva entrada en aquesta tasca coincideix en la retirada d’ella del seu padrí el gran Super Bowl. Els cavalls es retiren dues vegades. La primera és la de la competició. la segona de la cubrició. L’any qui ve, doncs, naixeran els darrers fills de Super Bowl.


Pocs cavalls poden comparar-se amb Super Bowl. El fill d’Star’s Pride i de Pillow Talk, nascut el 1969, a l’eugassada de Stoner Creek, fou anomenat, quan tenia dos anys, “Trotador de l’Any”. Quan en tengué tres, Super Bowl aconseguí guanyar les tres curses que formen l’anomenada triple corona: Hambletonian, Yonkers i Kentucky Futurity i tornà a ser “Trotador de l’Any”. Era l’any 1972, i Super Bowl es convertí en al darrer guanyador de la triple corona. Només sis cavalls han aconseguit en tota la història guanyar les tres curses. Super Bowl n’és un d’ell. Dels altres cinc, tres tenen el mateix pare que Super Bowl: Star’s Pride.


Aconseguit tot el que es pot aconseguir a les pistes —guanyà 38 de les 51 curses en que participà—, Super Bowl abandonà la competició i comença la seva carrera de semental a la molt prestigiosa eugassada de Hanover Shoe Farm. No li faltaran partits i els resultats foren tan esplendents com els aconseguits en competició. Engendrà sis —sis!— guanyadors de l’Hambletonian —Legend Hanover (1979), Speed Bowl (1982),Probe (1989); Giant Victory (1991), American Winner(1993) i Tagliabue (1995)— xifra només superada pel seu pare Star’s Pride, que n’engendrà vuit. Els seus fills varen guanyar 71 milions de dolars. A més dels que hem anomenat per ser guanyadors de la famosa Hambletonian hi ha hagut altres fill molts famosos de Super Bowl. Entre ells, Napoletano, 1.10,5, Express Ride 1.10,2, o Supergill, 1.10,6. Aquest darrer es el pare de l’esmentat Malabar Man, el darrer guanyador de l’Hambletonian i “Trotador de l’Any 1997”.


Super Bowl ha estat el cavall que sempre aconsellaven els entesos que no es volien equivocar per utilitzar com a semental. No és estrany: posseïa totes les qualitats. Tenia el millor pare que es podia tenir, havia guanyat tot el que es podia guanyar, tenia una germans magnífics i els seus fills i nets havien fet molta carrera. ¿que més es pot demanar d’un semental? Quin altra cavall confirma com ell la dita que el campions engendren campions. No es una casualitat que, en el Museu del Trot que hi ha a N. Jersey, la biografia de Super Bowl ocupi un lloc de preferència a una sala molt especial, el anomenat Hall of Fame —Sala de la Fama—. Només l’acompanyen altres dos cavalls trotadors: Star’s Pride i Speedy Crown. Formen la santíssima trinitat del trot americà.


La influencia de Super Bowl ha arribat també a Europa mitjançant algun dels seus fills, que han fet la reproducció al vell continent. Nets seus són guanyadors dels Premi d’Amèrica, com Ina Scot o Cocktail Jet, o el gran ídol suec Coppiad.


Si alguns del que em llegeixen volen saber si és possible a les Balears tenir raça de Super Bowl els diré que afortunadament sí. I que si algú vol que la seva egua tengui un net d’en Super Bowl pot acudir al servei de dos sementals. Un es That’s a Gleam i l’altre un que que ara és a Menorca —es propietat del Manescal Antoni Orfila—, però que probablement vendrà a fer la temporada de cubrició a Mallorca. Li diuen Village Hanover. Emparentar amb en Super Bowl, creis-me, és millor que fer-ho amb la Duquessa d’Alba. Entre nosaltres dona més prestigi.