Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Anar a index Articles Cavalls

 

Llum i sexe


Totes les espècies que habiten la terra condicionen el seu període reproductiu i la seva activitat sexual a un fet determinat com és el naixements dels seus fills. No hi ha a la naturalesa lloc per el plaer. Hi ha, tanmateix, una mica d’excepció que som nosaltres els humans.


Totes les altres espècies es reprodueixen pensant els fills naixeran en un moment de l’any on hi haurà bon clima i abundància de menjar. a la espècie que ens ocupa i preocupa, l’equina, hi ha una mana de petit rellotget situat a la base del cervell, capaç de mesurar la quantitat i qualitat de la llum del dia. Així quan el dia s’allarga, hi ha unes hores de llum i aquesta és més intensa aquesta petita glàndula s’excita i segrega unes substàncies, uns factors, que són una resposta a aquests estímuls lumínics. Aquestes substàncies a través de la sang arriben als ovaris de l’egua i als testicles del sementals i fan que se incrementi la seva activitat amb la qual cosa es posa en funcionament el cicle reproductiu.


Tots els fets abans esmentats determinen que l’espècie equina tengui una reproducció de tipus estacional. Vol dir això que l’activitat de les seves glàndules sexuals, del seu aparell reproductiu està incrementada en aquelles èpoques de l’any amb dies una mica llargs i de llum intensa. Aquest era el raonament que hi havia darrera la frase d’un gran veterinari mallorquí, ja traspassat, que sempre afirmava que les egües queden plenes durant el mesos d’abril i maig i que per contra es molt difícil que quedin plenes en els mesos d’hivern.


Malauradament no hi coincidència entre el nostre interès com a criadors i el dels cavalls com espècia biològica. Els criadors volen pollins primerencs, però ja se sap que un comptes fa l’ase, uns altres el traginer i, encara, uns altres l’amo de l’ase.