Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Anar a index Articles Cavalls

 

Mans d’or


“L’home de les mans d’or”, així és conegut al seu país, Alemanya, Heinz Wewering, el menador que acaba de coronar-se campió del món. Ho aconseguí el 29 de Juny i davant els seus compatriotes, ja que enguany les proves es feren al país teutó.


No és fàcil organitzar un campionat del món de conductores i menys encara que el resultat reflecteixi objectivament la diferència de qualitat que hi ha entre els competidors. Les curses de cavalls acostumen a ser més justes per el cavalls que per els menadors. Vull dir amb això que un bon cavall, o millor dit, un cavall superior als altres, si no te la desgracia de dur un estenallot damunt el cabriol, sol guanyar la cursa. Però amb el menador és diferent: està molt condicionat pel cavall que du entre les mans. Sense bones eines és impossible demostrar les virtuts.


Per neutralitzar aquest inconvenient —el de que la qualitat del cavall influeixi massa en el resultat de la competició— el campionat del món de menadors és fa sobre diverses proves que es corren al llarg d’una setmana a un grapat hipòdroms d’un país. Els cavalls que mena cada un dels conductors són el resultat d’un sorteig que es fa previ a la cursa. Al final es sumen els punts en cadascuna de les curses i el que n’ha aconseguit més guanya. És el campió del mon.


El sistema per dilucidar qui és el millor no està lliure de crítiques: hi ha menadors que estan acostumats a córrer sobre la dreta, altres sobre l’esquerra, el sorteig dels cavalls no és, a vegades, del tot net, i el que és indiscutible és que el menador local —el país que l’organitza te dret sempre a anomenar un representant— té certs avantatges.


Tot i aquests avantatges de que hagi pogut gaudir Wewering, el que esta fora de qualsevol dubte és que el pilot alemany és un fora de sèrie, i que, encara que el competien amb ell —Joseph Verbeeck, Olle Goop, Dave Magee— tenen, també, una enorme qualitat, el fet de que Wewering sigui el nou campió no pot haver sorprès a ningú.


I és que el palmarès del recent campió posa realment els pels de punta. Ha guanyat durant la seva vida la quantitat de —aferrau-vos fort— 11.800 curses. Si: onze mil vuit centes. És una marca solament superada per el mític menador americà: Herve Filion. L’any passat Wewering va aconseguir, com a menador, 579 victòries. Només com a menador, perquè Wewering és encara d’aquells que fan compatible la funció de menador i de preparador, i amb un èxit sorprenent: a les esmentades 579 curses guanyades l’any passat com a pilot hi hauria que afegir les 815 que aconseguiren en el mateix any cavalls sota la seva preparació. Si aquestes xifres vos resulten difícils de creure, vos diré encara més: Wewering té la millor marca mundial de curses guanyades en un sol any: el 1983 va aconseguir-ne 707.


Wewering va néixer, ara fa 47 anys, a Recklinghausen. Quan era jove volia ser joquei de galop. Tenia, però, molta rusca i, alt com és, començà a adquirir massa pes. Va decidir canviar d’especialitat, gaudir de la bona taula i, en lloc d’anar sobre l’esquena del cavall, colcar al cabriol. Li va celestial, com acostuma a dir la meva amiga de Carcaixent Marita Fillol.