Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

 

Muscles Yankee


Pocs minuts basten per a que un cavall entre a la història. No arriben a dos. Es veritat que durant aquests dos minuts el cavall ha de fer una cosa extraordinària. Per exemple trotar un milla més aviat que el millors de la seva generació. Aquests és el cas de Muscles Yankee que el diumenge va saber trotar millor que tots els altres cavalls americans nascuts el 1995. A Muscles Yankee li bastaran 1.52.2 per fer la milla, adjudicar-se la famosa cursa de l’Hambletonian i per a convertir en milionaris els seus propietaris. S’embutxacaren 1.100.000 dòlars, és a dir, 165 milions de pessetes. Ara el nom de Muscles Yankee serà recordat per sempre més per qualsevol afeccionat a les curses de trot i, si no tes res de nou, els seus gens s’expandiran sobre milers de descendents. Qui era, però, Muscles Yankee abans del dissabte?


No, certament, un desconegut. Era fill del semental més car d’Amèrica: Valley Victory. Valley Victory és un fill de Baltic Speed, fill d’Speedy Somolly, i així arriban a la gran font, al pare de Speedy Somolly, Speedy Crown, que, com els lectors de Balears saben molt be, és probablement el cavall més influent de la història del trot.


No és fàcil aconseguir un fill de Valley Victory. La raó es que cal fer una forta despesa a l’hora de pagar la cobrició, però és que a més no tothom que estigui disposat a pagar pot anar a cobrir la seva egua. Cal que aquesta egua tengui un pedigree que agradi als propietaris del semental. Dit altrament cal que aquesta egua sigui una fila de Speedy Crow. Si no, no hi ha res a fer. I es que han d’anar molt amb cura, ja que Valley Victory té problemes de fertilitat.


Per què —probablement vos demareu— els clients duen les seves egües a un semental que es car, insegur, i selectiu? I ha un argument fonamental i és que el resultat de Valley Victory com a semental és de somni. Els seus fills són bells, amb un cap que és una pintureta, bons al·lots, fàcils d’aregar, simpàtics, ràpids, atents, resistents, ben trotats, venen aviat, i, en general, posseeixen totes les virtuts que es poden demanar a un cavall que ha de convertir-se en un professional del trot. Però si aquest són arguments qualitatius n’hi ha també de quantitatius. ¿El més rotund? Que Valley Victory només en cinc i ja te tres guanyadors de l’Hambletonian, i que les dues millors marques d’aquesta prova de tots els temps són fills seus. La magnífica Continental Victory, guanyadora el 1996 amb un cronòmetre per milla de 1.52.1 i, ara, Muscles Yankee, amb 1.52.2. Les dues inferiors al 1.10.0.


La mare de Muscles Yankee, Maiden Yankee, és un filla d’Speedy Crown, —de qui si no?— i germana bona de Defiant Yankee. Maiden fou una molt bona egua de curses que guanya tretze corregudes i prop de 25 milions de pessetes. La seva producció com a mare, abans de produir Muscles Yankee, havia estat molt discreta. Tot i això, els criadors i compradors no havien perdut la confiança i quan Muscles Yankee fou venut en subhasta el comprador hagué d’arribar als 30 milions de pessetes per adjudicar-se’l. Als dos anys Muscles Yankee feia dubtar de les seves possibilitats: tenia una gran tendència a botar. Ara ha tornar un cavall segur, i els seus propietaris han vist multiplicada per més de 10 la seva inversió inicial. Perquè Muscles Yankee val més de 300 milions de pessetes. Just pel seus testicles.