Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

 

Naixements


La primavera és l’estació de l’any on es produeixen les noticies més tendres. També en el món del trot. El naixements es succeeixen uns als altres. Cadascun d’ells és una gran noticia pel propietari que l’ha estat esperant durant onze mesos. Però perquè un naixement sigui noticia per a més gent que el propietari necessita alguna cosa especial. I aquesta setmana n’hi ha hagut dos, de naixements, de molt especials, un a França i l’altre als Estats Units.


La condició d’especial o, si voleu, de molt especial en el cas francès ve donada pel la pròpia pollina o pollí sinó per qui són els seus pares, perquè no es fàcil ser fill o filla d’un guanyador i d’una guanyadora del Gran Premi d’Amèrica. Aquest és el cas d’una pollina castanya que ha nascut a la Mayenne a l’eugassada de Fréderic de Geoffroy Ballée ja que la seva mare és Dryade des Bois i el seu pare aquell magnífic cavall que va arribar al Gran Premi d’Amèrica sense haver perdut cap correguda i també guanyar la famosa correguda. El seu nom era Tenor de Baune. L’any en que va guanyar Tenor era el 1991 i el de Dryade el 1998. L’any següent Dryade va perdre la forma i Jean B. Bossuet aconsellà al criador de Dryade des Bois, Arnaud de Chitray, que la donàs al cavall i que la retiràs de la competició. El cavall elegit no podia ser altre que Tenor propietat del propi Bossuet. Ara, passats els onze mesos, ja et pot veure a Dryade acompanyada de la seva filleta. Dryade és tan bona mare com corredora fou dins la pista. Encara no es sap cert quin nom durà la filla però é probable que sigui batejada com Myrtille des Bois. El que si es segur que l’estimat d’enguany de Dryade des Bois tornarà ser Tenor De Baune.


El cas dels Estats Units és una mica distint. La cosa excepcionals no són els orígens de l’animal, encara que no són gens dolents: el seu pare és CR Comando i la mare es la filla d’Ambro Goal anomenada Lassie´s Goal una egua que guanyà la Breeder’s Cup. El cas extraordinari és que la pollina va néixer el dilluns i la mare ha de córrer aquest dissabte. Voldria advertir que si ha un anti-Yankee d’aquests furibunds no es deixí dur per la seva ideologia i no comenci a malparlar contra la falta de sentiments del americans i la falta de drets que tenen els cavalls: Lassie’s Goal es troba en forma i ha pogut entrenar perfectament les a darreres setmanes. El secret de la història es que només va dur a la seva filla dins la panxa durant set dies. Després l’embrió va ser trasplantat a una altra egua que és la que l’ha parit. És el que es diu trasplantament d’embrió, una tècnica que permet tenir un fil d’una mare sense necessitat d’haver d’interrompre la seva vida esportiva. El trasplantament es feu a Florida, a la clínica d’un menescal anomenat Davis Smith.