Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Anar a index Articles Cavalls

 

On és SS


SS en el món del trot no vol dir altre cosa que Speedy Somolli. I es que Speedy Somolli és una institució dins el món de la cria de cavalls destinats a córrer enganxats al cabriol i sense galopar. Si SS és un valor que no pot ésser discutit, és perquè forma una baula imprescindible en la més important de les families de cavalls trotadors. Speeedy Somolly és fill d’Speedy Crown, el millor pare —hi ha cap insensat que ho dubti?— de tota la història del trot. Pero SS és el pare de Baltic Speed el qual, a la seva vegada, és el pare de Valley Victory, actualment el semental més prestigiós i car del món. El món de la cria cavallar seria, doncs, un altre si no hagués existit SS.


Tanmateix, l’aportació de SS no es limita a servir de baula: ell mateix va ser un extraordinari cavall que va guanyar l’Hambletonian de 1978 i a més de Baltic Speed va engendrar a cavalls —ara també sementals— tan significatius com Gest, Alf Palema, Nuclear Cosmos o Mr Lavec. O un tal Tap Dance Kid, el número u, per ara, i probablement per molt de temps, dels cavalls pares mallorquins.


I la pregunta és aquesta: On és actualment SS? Que se n’ha fet del gran fill d’Speedy Crown? Quines notícies hi ha d’ell? Diguem que demanar-se on és Speedy Somolli es com si a una publicació d’art es demanassin on són “les Senyoretes d’Avignon”, el David de Donatello o “La rendició de Breda” del senyor Velázquez.


Idò és així: per ara que sembli no hi ha molta gent que sàpiga on para SS. Fins i tot, si és mort o no. Però aquestes seran preguntes que ja no s’hauran de fer els lectors de Trot Balear, perquè la història no és tan tràgica: Speedy Somolli és encara viu, afortunadament, i habita les fredes i humides del Nord d’Alemanya.


Speedy Somolli, nascut a als Estats Units, fou venut als suecs a principis dels vuitanta. El seu caràcter una mica agre —cosa estranya en els fills d’Speedy Crown— produí conflictes amb el seu primer propietari que a resultes d’una discussió que va tenir amb SS necessità ser hospitalitzat. Per evitar mals més grossos SS fou venut a l’eugassada Mutzenhof, a Baviera. El seu caràcter no sols no millorà sinó que als problemes de conducta se li afegiren els de un creixent infertilitat fins a quedar eixorc del tot. Fou llavors que el senyor Detlev Utecht van Dijk, un admirador de SS, que havia estat director d’una famosa eugassada alemanya i que s’havia establert pel seu compte com a criador, aconseguí que els propietaris bavaresos acceptassin un oferta per adquirir SS. Ara Speedy Somolli és a la seva eugassada i ja fa uns anys que ha començat un tractament psicològic —entre altres mesures el fan conviure amb poni, que és un sac de paciència, i tres egües— que ha produït ja alguns fruits. Els estranys el poden veure de prop, encara que no tocar-lo. Detlev Utecht van Dijk creu que la infertilitat de SS es purament psicològica i manté l’esperança de curar-lo. De que alguna de les tres egües quedi plena i de que abans de final de segle pugui néixer algun altre fill de Speedy Somolli. El cavall, mentres, s’ho pensa. Sap que ningú li llevarà el seu lloc a la Història.