Ones Gravitacionals

Hi ha quasi unanimitat entre els científics en afirmar que el descobriment més important fet aquest any passat de 2016 ha estat la detecció per primera vegada de les anomenades ones gravitacionals, cosa que ve a confirmar la Teoria General de la Relativitat que anuncià Albert Einstein, a principis del segle passat.


Segons la teoria d'Einstein hi ha objectes que converteixen part de la seva massa en energia i la desprenen en forma d'ones que viatgen a la velocitat de la llum i al passar deformen l'espai i el temps. La font de les ones gravitacionals és la fusió de dos forats negres super-massius, un dels esdeveniments més violents que han existit després del Big Bang. Einstein va predir les esmentades ones el 1916, però també advertí de que si realment hi havia fusions d'aquesta mena succeïen tan lluny que les seves vibracions serien indetectables des de la Terra.


Els responsables de l'Observatori de Interferometria Làser d'Ones Gravitacionals (LIGO) anunciaren fa pocs mesos que havien captat les ones produïdes per la col·lisió de dos forats negres. Fou David Reitze el que anuncià el fet amb aquestes paraules: “Senyores i senyors, hem detectat les ones gravitacionals. Ho hem aconseguit. Hem tardat mesos en veure que realment eren ones gravitacionals, però el que és vertaderament emocionant és que el ve ara obri una nova finestra a l'Univers. És —insistesc, continuà Reitze— un descobriment històric que obri una nova era en la comprensió del cosmos”. I és que es veritat: la trobada obri nous camins a l'astronomia. Fins ara aquesta s'havia centrat en la llum i totes les seves variants, però les ones descobertes ara fa poc són comparables al so i permeten estudiar objectes que eren totalment invisibles fins ara, especialment els forats negres.

 

Diari de Balears :: 6/1/2017