PP, PSOE, C’s i Units Podemos

Nosaltres, els animals (4)M'haureu de permetre que avui escrigui l’article amb la finalitat, intenció o propòsit d’aclarir-me una mica —cosa que no és nova en mi— respecte a que signifiquen el distints partits polítics d’àmbit estatal que lluitaran per atreure el vot al seu redos en les properes eleccions del 26 J. Acudiré, amb l’esmentat propòsit, a fabricar-me un esquema, una eina que em recomanaren els que volgueren —amb poc èxit certament— ensenyar-me a pensar des de que era ben jovenet. Si representam l’esquema com si fora una creu hi haurà dues dicotomies: una a cada braç. La primera és respecte a la llibertat de comerç i globalització de l’economia. A un extrem d’aquest primer braç de la creu hi haurà els que en són partidaris, d’aquest liberalisme econòmic, i a l’altre extrem els contraris a la llibertat que comporta, vulguis o no, la globalització. A l’altre braç de la creu hi ha la disjuntiva entre la liberalització dels costums i de la moral: els que són partidaris de conservar la moral i els costums heretats i els que, a l’altre extrem del braç, són partidaris d’una moral més lliberal i defensen l’avort, l’homosexualitat, la transsexualitat etc.


Si ordenam els partits polítics segons l’esquema que hauria volgut representar, però només he pogut presentar, crec que podem convenir que hi ha un partit que és extremadament lliberal respecte a l’economia i, en canvi, de manera que pot semblar contradictòria, però no ho és, molt conservador respecte als costums i a la moral. Aquest partit no és altre —ja ho haureu endevinat— que el Partit Popular. A l’altre extrem hi ha Podemos que és a l'inrevés: extremadament lliberal en els costums —sense corbata, melenes, mostrant mamelles i donant besades en llocs que semblen inapropiats etc.— i molt restrictius amb la llibertat econòmica que segons ells produeix aquesta cosa tan poc desitjable com és la desigualtat. Entre els dos extrems, el del PP i el de Podemos, es situen partits tots dos més moderats encara que no del tot idèntics. Són el PSOE i el Ciutadans. El PSOE més lliberal—però encara una mica purità— en costums, i menys lliberal en economia, i els Ciutadans prou lliberals en economia, però una mica més tradicionals en costums i moral.


Cosa semblant passa amb les fronteres de les regions i/o comunitats. Alguns partits defensen mantenir les que fins ara hi ha hagut— és el cas del PP— i altres la reestructuració d’aquestes fronteres d’acord amb la voluntat del ciutadans de cada comunitat, tal com propugnen els de Podemos. Altres actituds semblen més centrades i propugnen un federalisme, fort com els el cas d’alguns —no tots— dirigents de PSOE, i un més tou com és el de Ciutadans. Aquestes seran les principals ofertes entre les que haurem de decidir els electors.


Que cap a on s’inclinen les meves preferències? I això quina importància té? Cap ni una. Vos ho assegur.

Diari de Balears :: 3/6/2016