Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Index Articles Cavalls

 

Qui fou Hambletonian?


No hi ha en el trot americà paraula més famosa que la d’Hambletonian. Així es denomina la cursa mes ben dotada del món —165 milions de pessetes— i també la societat més prestigiosa de les que organitzen curses de trot. La pregunta és qui fou realment Hambletonian? La resposta és una història que demostra ben a les clares la oportunitat que sempre dona l’esport a aquells que varen néixer a un bressol humil.


La historia de Hambletonian comença quan el 1948 un propietari rural de Nova York anomenat Jonas Seeley va comprar una egua a un carnisser de la mateixa ciutat americana anomenat Charles Kent. L’egua havia estat tota la seva vida ferida i per això li varen canviar el seu nom primitiu per el de “Injured” que en anglès vol dir ferida. “Ferida” era una egua de raça Norfolk, una casta de cavalls que feia temps que es destacava pel seu trot fàcil i elegant. A aquesta egua, Seeley li va cercar un semental que no li costàs un sol dòlar. L’elegit fou un tal Abdallah, un cavall magre, petit i reputa que probablement només tenia una virtut: era descendent de Darley Arabian, un d’aquells tres cavalls àrabs, la importació del quals, a principis del segle XVIII, va revolucionar la cria europea de cavalls de carreres.


El 1849 va néixer aquest producte, fill d’Injured i d’Abdallah al que li posaren per nom Hambletonian. Un missatge de Jonas Seeley el va convèncer per a que li canviàs aquell poltret que havia nascut per un parell de mesos de feina. Aquest missatge nomia William Rysdyk. La història no conta la cara que fa ver la dona de Rysdyk quan es va presentar a casa sense el sou i amb un poltret de color castany i d’aspecte no massa espectacular. Hagué de ser terrible, però Rysdyk havia vist alguna cosa especial en aquell poltret i no volia que les seves vides anassin per separat.


A l’any l’aspecte d’Hambletonian havia canviat de manera dramàtica: s’havia convertit en un cavall jove bell i valent. Tan atractiu, que al dos anys ja va tenir quatre egües que sol·licitaren els seus favors. Hambletonian va començar a córrer a l’hipòdrom Gosen de Nova York i a destacar. La seva consagració va venir després de derrotar per dues vegades seguides al seu germà major Abdullah Chief.


Si Hambletonian fou un gran cavall a l’hipòdrom, mes gran ho fou en les seves funcions de pare. Es calcula que Hambletonian va cubrir 1900 egües a la seva vida i va tenir 1331 fills. D’aquest 1331 n’hi hagué 40 que foren d’una qualitat extraordinària i 5 que es convertiren en el que els francesos denominen “Chief de Race”: Dexter, Happy.


Medium, George Wilkes, Dictator, and Electioneer. La majoria dels grans cavalls americans de trot —Spedy Crown, Star’s Pride, Valley Victory etc— però també el francesos— Ourasi, Ideal de Gazeau, Buffet II, Tabriz, Fakir de Vivier etc— descendeixen directament d’aquell poltret del que es va enamorar el missatge de Nova York.