Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

 

Adeu, Super Bowl


Entre les meves il·lusions existia la de poder, algun dia, veure de prop un guanyador de la triple corona americana, es a dir a una cavall que hagués guanyar el mateix any l’Hambletonian, el Yonkers Trot i el Kentucky, aquest correguda que avui —divendres 8 d’octubre— es fa a l’hipòdrom conegut com a Red Mile. Però la meva és una il·lusió que difícilment es complirà perquè a hores d’ara ja no hi ha viu cap cavall que hagi guanyat la triple corona. El que havia guanyat la darrera acaba de morir a l’edat de 30 anys. A aquest super cavall que jo no veuran, ai!, els meus ulls li deien Super Bowl.


Va néixer, Super Bowl, l’any 1969 a Stoner Creek Stud. Era fill d’un semental d’enorme prestigi —Star’s Pride— i d’una egua Pillow Talk que havia fet una carrera esportiva menys que modesta: no havia arribat a guanyar ni 200 mil pessetes. Aquesta fou probablement la raó per la qual a la subhasta on es va vendre Super Bowl, quan tenia un any, ningú no pujàs més enllà dels 20.000 dòlars. És possible que l’altra raó fou que Super Bowl no tenia una morfologia típicament Star’s Pride. Els Star’s Pride que havien triomfat eren mes bé petits i rabassudets i, en canvi, Super Bowl era un exemplar alt i espigat. Super Bowl fou adquirit per Rachel Dancer i Louis i Silvia Silverster seguint les indicacions d’un dels més grans homes de trot que han existit mai: Stanley Dancer. Super Bowl fou preparat per córrer a les quadres de Stanley Dancer, però aquell any de 1971 quan Super Bowl començava la seva vida esportiva Stanley Dancer tenia un cavall que li agradava mes que Super Bowl. Li deien Stars Chip i era igualment un fill de Star’s Pride. Per aquest raó Super Bowl fou encomanat al germà de Stanley anomenat Vernon Dancer que es convertí a en el seu menador en aquest primer any. Super Bowl va córrer 23 corregudes de les quals en va guanyar 15. la seva millor marca fou 1.14.5. La qualitat mostrada per cavall propicià que l’any següent Stanley Dancer decidís abandonar Stars Chip i dedicar-se de ple a Super Bowl que s’havia convertit amb una cavall molt atractiu que vestia com quasi tots els cavalls de Stanley Dancer: pitral del mateix color a que la gamarra i amb un enguillador curt que feia que Super Bowl dugués sempre el cap ben alt. Al tres anys i amb Stanley Dancer sobre el cabriol Super Bowl va guanyar quasi tot. Va córrer 28 corregudes i va vèncer a 23. Entre elles les que composen la Triple Corona. A l’hipòdrom de Du Qoin i el dia de l’Hambletonian Super Bowl va batre la millor marca del món i la va deixar en 1.12.5.


Al quatre anys Super Bowl fou venut per un milió dels dòlars. Els seus compradors foren el propietaris de la famosa Hanover Shoe Farm. El compraren per dedicar-lo a la reproducció i Super Bowl va complir el paper amb tanta eficàcia que es pot dir que la seva feina ha estat la base de l’èxit econòmic de la prestigiosa eugassada en els darrers vint-i-cinc anys. Des de 1973 fins l’any passat en que naixeren el darrers fills de Super Bowl foren 1200 els fills que tengué. Entre aquest productes hi hagué sis guanyadors d Hambletonian alguns tan famosos com Tagliablue, Giant Victory i American Winner. A la relació de fills de Super Bowl no hi pot faltar Napoletano que encara que no guanyàs l’Hambletonian, sí va guanyar El Kentucky Futurity, el World Trotting Derby i l’Elitlop sueca. Super Bowl fou igualment un gran productor d’egües de cria i entre elles hi ha que citar les mares de Peace Corps i de Sugarcane Hanover.


Els americans va vendre un fill de Super Bowl als italians. Aquest fill li diuen Supergill i és el pare de Malabar Man, el guanyador de l’Hambletonian de fa dos anys.


Els experts asseguren que no es segur que en el segle XXII hi hagi corregudes de trot. Però si n’hi ha, —afirmen— els millors cavalls duran sang de Super Bowl.