Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Index Articles Cavalls

 

Trot Balear


Ho vaig dir una vegada de forma oral i ara crec que convé tornar-ho a repetir. Un cavall era la cosa que més m’agradava en el món. Es una idea que vaig tenir clara des de petit. Me hi passat hores i més hores contemplant-los i demanant-me quin és el secret de la seva bellesa. L’edat, tanmateix, ha modificat una mica les meves idees i les meves passions i ara ja he de dir era i no és: ara un cavall ja no és la cosa que més m’agrada d’aquest món. És —no vos regireu ni penseu que hagi tornat mig maricó— la segona. La primera és una altra: poder parlar de cavalls.


Si algun dia aconseguesc organitzar-me la vida així com vull, soparé al manco una vegada per setmana amb aquells amics que comparteix aquest amor per aquest herbívors que ens omplen el cor de bellesa i d’il·lusions. Però com que això, per ara, no es possible, em vendrà molt bé, com a substitut, el suplement hípic —Trot Balear— que acaba d’inventar-se la direcció del Diari de Balears. El suplement del diari de Balears serà un succedani d’aquesta tertúlia interminable a que ens lliuraríem els que estiman els cavalls i la cultura que els homos han creat per a poder relacionar-se amb ells Serà un suplement que intentarà donar informació objectiva, notícies fresques i reflexió apassionada. Ajudar a conèixer com són els cavallistes i com són els seus treballs i aspiracions.


El món del cavall té un bona avantatge: tenim mitjans molt adients i objectius per comparar: no és difícil saber quin cavall corr més. Però hi ha els cavalls corren a distints categories —alguns són joves i altres vells, alguns nascuts aquí i altres a l’estranger—. Per això hi ha moments en que no és esbrinar mitjançant una prova quin és el millor cavall de totes les categories. Cal la opinió dels experts. El Suplement del Diari de Balears oferirà cada quatre setmanes la opinió d’un grup de “savis” que anomenarà el cavall del mes. Però com que la tertúlia la volen ampla no ens conformarem en oferir l’opinió dels experts, volem conèixer quina és l’opinió del públic en general. Aquest propòsit és el que ens conduirà a organitzar una votació entre tots els lectors per elegir el cavall de l’any a les Balears.


Trot Balear neix no amb ànim bel·ligerant, però sí amb una clara voluntat d’independència. Direm les coses que no ens agraden, però no ens estalviarem tampoc de dir les que ens agraden. Anava a escriure que no hi haurà partidisme i no ho vull escriure, perquè no és cert. Trot Balear és partidari d’algú: té algú a quin defensar. Hi estarà sempre al seu costat. Aquest grup és el més dèbil i el que més injustícies reb. El formen —ja ho podeu imaginar— els cavalls. No és possible, al nostre entendre la felicitat dels cavallistes, sense la felicitat dels cavalls. A l’hipòdrom no ha de patir ningú. Per això Trot Balear ha demanat la col·laboració d’un manescal que cada setmana des del seu racó ens explicarà que podem fer per tenir una cavalls plens de salut i d’alegria.


Voldria —i voldríem— que cada divendres Trot Balear fos la tertúlia setmanal per a tots aquells que el cor encara ens trota.