Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 21/02/02

 

Turja


Si hi ha un home feliç en el món del trot, aquest no pot ser altre que Jori Turja, l’entrenador finès que te entre les seves mans la preparació del que és sense discussió possible el millor cavall de trot del moment: Varenne Jori Turja va néixer a Lappo el 1960 i es convertí en professional als setze anys primer a Finlàndia i després a Itàlia on es va associar a Giampaolo Minucci i el dos formen l’equip Aprilia d’entrenament de cavalls de trot. Jori Turja és sense cap dubte un gran entrenador, però no passaria de ser un entrenador corrent si no hagués tengut la sort de trobar a Varenne. Perquè el percentatge d’èxit d’un i altra són molt distints. El de Varenne es impressionant: ha participant en 60 corregudes i n’ha guanyades 50. El de Turja es molt més modest: ha participat en 1500 corregudes —vull dir que cavalls entrenats per ell han participar a 1500 corregudes— i n’han guanyades 150. Si llevam les 50 de Varenne en quedarien només 100 la qual cosa dona un percentatge molt baix. Però el que ha aconseguit Turja amb Varenne fa que aquestes xifres quedin oblidades i que avui en dia Turja sigui probablement l’entrenador de cavalls de trot més conegut del món.

Alguns diuen que ha estat la sort de Turja de trobar i altres afirmen que Varenne hagués estat un crack amb Turja o sense Turja, però el cert es que Turja va prendre dues decisions que fan que els propietaris de Varenne li estiguin molt agraïts. La primera va ser lògicament la compra. Varenne era en aquell moment un cavall que no prometia gaire i tenia una petita lesió a una garra. L’altra gran decisió de Turja ha estat la de mantenir Varenne en actiu durant tot el 2002. Va haver d’insistir prou perquè els propietaris creien que el millor que podien fer es dedicar el seu cavall ales funcions de semental. Tanmateix Turja els digué que el cavall estava millor que mai i que era una injustícia no deixar-li afegir noves grans victòries en el seu palmarès. El Premi d’Amèrica 2002 —guanyat amb una extraordinària facilitat— ha confirmat l’encert de la decisió de Turja i, al final, dels propietaris de Varenne.

Varenne te un llarg i difícil calendari —Gran Premi d’Amèrica, Premi de Milà, Elitllopet, Prix de Vitesse de Cagnes sur Mer, La Breeder’s Crown...— tanmateix els propietaris ha dit que sí a una petició de Turja que no és altra que la de córrer amb Varenne al seu país, a Filandia. Serà el 14 de Juliol a l’hipòdrom de Mikkeli. Mikkeli té una pista de un quilòmetre i segons Turja és una de la pista més ràpides del mon. El 1995 Smooth Blend hi establí una millor marca mundial de 1.10.9 i un any després Shan Rags anà a 1.10.8. Jori Turja diu que Varenne pot córrer sobre 1.10, la qual cosa seria suficient per batre la millor marca actual que la posseeix, en pistes de 100 metres Victory Tilly en 1.10.5. Seria una jornada magnífica per el rialler bon al·lot de Jori Turja.