Un Premi Nobel de Medicina espanyol?
El tema ha estat sotmès moltes vegades a discussió i encara no hi ha una resposta clara i unànime. La pregunta es podria formular de la següent manera: què produeix major orgull al sentiment patriòtic d'una nació, si guanyar una medalla a unes olimpíades o aconseguir un premi Nobel de Medicina. Jo no ho sé, però el que sí sé és que guanyar el Nobel sembla molt més difícil i de fet no hi ha hagut cap espanyol que després de 1959, any en que l'atorgaren a Severo Ochoa, hagi obtingut tan perseguit guardó. I, si en lloc de referir-nos al lloc de naixença ho fèiem al laboratori que va propiciar el descobriment, la data seria encara més antiga i ens hauríem d'anar a l'any 1906 quan l'Acadèmia Sueca va considerar que la idea de Santiago Ramón de que les neurones no es comunicaven per continuïtat, sinó per contigüitat mereixia el més famós guardó científic del món.


Però ara hi torna a haver l'avinentesa de que un espanyol sigui anomenat Premi Nobel de Medicina. Es tracta de Juan Francisco Martínez Mojica, un natural d'Elx i professor de la Universitat d'Alacant. Juan Francisco per evitar les sabudes confusions dels dos cognoms ha americanitzat la seva denominació i signa els seus molt importants treballs com a Francis Mojica i així ens hi referirem nosaltres en el que resta d'article.


La cosa del nom no té la més petita importància. El que sí la té i molta són les passes que ha hagut de donar Francis Mojica per arribar a posar en clar el seu descobriment. Tot va començar quan el microbiòleg de la Universitat d'Alacant es va interessar per uns arqueobacteris que vivien —i viuen, encara— en condicions difícils —la vida sempre es fa en condicions difícils— a les salines de Santa Pola, aquelles que segurament figuren al Registre del senyor Rajoy. El que va cridar l'atenció al senyor Francis Mojica, que sembla tenir més curiositat pel que passa a els esmentats bacteris que el senyor Rajoy en el si del seu partit, es que, al seqüenciar l'ADN dels bacteris es trobaven trossos de la cadena de nucleòtids que semblaven pertànyer a altres virus o bacteris. S'hi havien empeltat per dir-ho així. Mojica els va interpretar com un cas d'immunitat adquirida, que els arqueobacteris utilitzarien contra els seus enemics.


El descobriment de Mojica té una enorme transcendència per entendre, per exemple, les relacions que s'estableixen entre els bacteris i els antibiòtics, sinó, també, per posar a punt una tècnica que es diu CRISPR i que permet tallar de forma molt fina i precisa fragments d'ÁDN d'una cèl·lula i ser substituïts per uns altres que atorguen a la cèl·lula unes característiques distintes de l'original, cosa que obre unes perspectives noves i esperançadores en la que sembla inacabable lluita contra el càncer.


Tothom pronostica que Francis Mojica rebrà, d'aquí a pocs anys, el Premi Nobel de Medicina i jo me n'alegraré per ell i per la Universitat d'Alacant, on hi tenc tants bons amics.

 

Diari de Balears :: 9/9/2016