Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Index Articles Cavalls

 

Un dia històric?


Ho pot ser —un dia històric per el trot— el proper dia 9 d’octubre. I ho serà si el Muscles Yankee guanya la cursa que es correrà a l’hipòdrom de Lexington —la famosa “Red Mile”— i que du el nom de Kentucky Futurity. Si el fill de Valley Victory guanya, haurà aconseguit la Triple Corona del trot americà, es a dir, guanyar les tres curses més importants que es corren als Estats Units per a cavalls de tres anys: l’Hambletonian, el Yonkers Trot, i el Kentucky Futurity.


Si Muscles Yankee conquereix la Triple Corona serà el setè cavall en tota la història del trot en aconseguir aquest difícil —gairebé impossible en el darrers anys— honor. Diguem ràpidament que el Kentucky Futurity es corr des de 1893, l’Hambletonian des de 1926 i el Yonkers des de 1955. Des d’aquest any de 1955 es possible, idò, aconseguir la triple corona. Quants ha estat els cavalls que han tengut aquest honor? Només sis, de llavors ençà.


El primer cavall en guanyar la Triple Corona ho feu el primer any en que això era possible: el 1955. El qui ho aconseguí fou Scott Frost, amb el seu menador Joe O’Brien. El cavall havia guanyat amb autoritat l’Hambletonian i el Yonkers, però tot es va complicar en el Kentucky Futurity. En aquell temps era necessari guanyar dues manegues per adjudicar-se la cursa de Lexington. Scott Frost anava molt ben situat a la primera manega, però un altra gran cavall, Galophone, va posar la cama dins la roda del cabriol de Scott Frost, i els dos en veren embolicats amb un accident que el fa fer perdre totes les possibilitats. Però Scott Frost era un cavall sensacional —manejable i molt ben trotat— i li va sobrar classe per imposar-se a la segona manega, i també a la tercera, i ser, així, el primer cavall de la història coronat tres vegades. El 1963 hi va haver un altre guanyador de la Triple Corona. Fou Speedy Scott un cavall que no era realment una perfecció a l’hora de trotar —doblegava massa les cames de davant i necessita córrer carregat d’aparells per no embullar-se—, però tot el que li faltava de gràcia, Speedy Scot ho tenia de poder i de velocitat. Fou imparable. Després, com a reproductor, Speedy Scott aconseguiria una glòria tan grossa com la aconseguida a l’hipòdrom: seria el pare d’Speedy Crown —el cavall revolucionaria el trot americà— i d’Arnie Almarhust, pare d’Ardon i Florida Pro i avi, per tant, de Pine Chip i Sugarcane Hannover. El tercer cavall en guanyar la Triple Corona fou Ayres, un fill de Star’s Pride. No era, tampoc, una cavall fàcil, Ayres, i els crítics diuen que si va aconseguir la triple corona fou perquè al cabriol hi seia J. Simpson el menador més “savi” de tots els temps. El 1968 fou un any magnífic, especialment per un altre fill de Star’s Pride, anomenat Nevele Pride. Nevele Pride era fill d’una egua filla de Hoot Moon i tenia una forma de trotar que meravellava als entesos. Guanyà la Triple Corona quasi sense esforç. Fou durant tres anys seguits cavall de l’any, una cosa que no ha aconseguit cap altre cavall del mon. L’any següent el guanyador de la Triple Corona tornava a ser un fill de Star’s Pride. Es tractava, en aquest cas, de Lindy’s Pride, el cavall que amb el seu entrenador i preparador Howard Beisseger formarien una parella quasi imbatible. El darrer guanyador de la Triple Corona fou Superbowl. Era una altre —el quart en aconseguir-lo!— fill de Star’s Pride. Superbowl no fou, però, solament un magnífic cavall de corregudes. Aviat es convertí en un semental exitós i, amb els temps, en pare d’altres sementals de luxe com Supergill i American Winner, els quals, ara que Superbowl s’ha retirat, continuen propagant els seus gens. Quan Superbowl va guanyar era el 1972 Han passat, idò, 26 anys sense que cap cavall aconseguís el més gran dels honors que pot aconseguir un cavall de trot al continent americà. Ho aconseguirà, el dia 9, el fill de Valley Victory?