Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Index Articles Cavalls

 

Una carretada de dolars


La societat dels Estats Units es caracteritza per ser molt competitiva i per permetre enormes desigualtats. Si ens fixam en els salaris i els ordenam de manera decreixent podem observar que el cinc per cent dels que estan en el cap-cruuccull guanyen, per terme mitja deu vegades més dels que estan en el cinc per cent de la coa. Si fessim la comparació amb els països europeus veuriem que aquesta diferència que a Amèrica els del deu al nostre continent és únicament del tres. En el món del trot la cosa no és molt diferent: el cavalls mediocres o francament dolents guanyen molt poc —són inversions absolutament ruïnoses— i els molts bons guanyen sumes molt considerables —són inversions molt rendibles.


Quan més doblers es reparteixen es durant aquesta primera setmana d’Agost quan al famós hipòdrom de Meadowlands es corr les molt anomenades carreres de la Breeders Cup —per a cavalls i eugues de tota edat— la Hambletonian Oaks Cup, que està reservada per a poltres de tres anys i la Hambletonian Cup on hi poden córrer tant poltres com poltres de tres anys. Les dues primeres tenen una dotació de 500.000 dòlars, però la tercera la té enguany de 1.200.000. Es la cursa de trot més rica del món. Hi somni més bell que imaginar-vos que una cavall que hagieu criat pugui deixar enrere atots els altres a l’Hambletonian Cup.


L’Hambletonian Cup es correrà el proper dissabte dia 9. Hi participaran deu cavalls: els tres primers de cadascuna de les tres eliminatòries que es corregueren els dissabte passat i els més ric —el que fins ara més doblers hagia guanyat— dels tres que feren quart.


Què quin són els favorits? Lògicament els que guanyaren cada una de les tres eliminatòries? Saber els seus noms és una recompensa que be es mereixen els lectors que han decidit que no volen canviar de llengua a l’hora de llegir el diari.


1— Yankee Glide. És un fill de Valley Victory, el semental més car dels Estats Units i de Gratis Yankee. Es una cavall que ha tengut molt de problemes a les cames i només ha pogut córrer tres carreres durant aquest any. Hi ha que dir, però, que de les tres n’ha guanyades dues. El seu menador Berndt Lindstedt diu que ara ja no en te cap. Va córrer la milla amb 1.55.1.


2— Bowlin For Dollars. Es fill de Super Bowl i de Joy Kosmoss. El seu propietari es un filandés anomenat Einare Widgres i sera conduit pel seu preparador Trond Smedshammer. Ha fet el millor temps de les tres eliminatòries. 1.53.4 que traduït, al la nostra manera de contar, es adir el temps wn que es fa un kilòmetre vol dir 1.10.9. El seu menador va declarar que al final de la cursa el seu cavall estava ja molt cansat, però que no es va posar nerviós: «per com alenaven els contraris vaig endevinar que ells encara hi estaven més».


3— Malabar Man. És sense dubte el gran favorit. Es veritat que el seu registre 1.55.1 fou igual al de Yankee Glide i inferior al de Bowlin For Dollars, però es que Malabar Man va córrer només per el que havia de menester. Va guanyar com va voler. Malabar man és fill de —agafau la llibreta: podeu comprar una dosi del seu semen— Supergill i Lady Love. El manarà el seu propietari el multimilionari Malvern Burroughs.


Vos contaré.