Francesc Bujosa :: Article cavalls sense data

Index Articles Cavalls

 

Universiada?


M’agrada cent vegades més escriure a favor que a la contra. El donar branca no està entre les meves preferències ni, segurament, entre les meves capacitats, però el que passarà aquests divendres al hipòdrom pens que serà una mica decebedor i necessita ser comentat. ho he de dir.


Es correran dues curses esponsoritzades per la Universiada. Diuen que això serà només un avanç i que l’any qui ve encara hi haurà més festa, però el camí que ha pres la cosa en sembla que és clarament millorable. I més encara que és un nou element per pensar que això de la Universiada és un sarau que justifica molt poc el seu nom i el que és més preocupant que el beneficis per el ciutadà normal —aquell que paga tota casta de contribucions— rebrà seran molt menors que la despesa a que obligarà l’esdeveniment.


No és ara el moment, ni probablement el lloc més adient, per recordar que Universiada ve d’universitat i que aquesta institució fou des de la seva fundació un lloc destinat a l’aprenentatge, a la discussió, a l intercanvi d’informació, a la trobada de gent distinta que tenia entre les seves preferències entendre una mica millor el món. Sabien, i d’aquí el seu nom, que havia de ser un lloc on hi tengués cabuda tota persona, no importa la seva pàtria, les seves creences religioses, la seva raça, o la seva condició social. Els que els unia era la seva voluntat d’aprendre, de comparar coneixements, d’intercanviar informacions, de discutir teories, de poder comprar entre tots llibres que resultaven massa cars per adquirir-los cada un pel seu costat.


Si la Universiada fos un esdeveniment ben lligat al esperit universitari tendria entre les seves finalitats el aprofitar una trobada esportiva per impulsar aquestes tasques de comunicació, d’intercanvi de coneixements, de coneixença, de discussió no airada, de reflexió sobre problemes humans etc. Però no és per aquest camí que semblen anar els pensaments que estan en el “cotarro”.


Quan la Universiada s’ha atracat al món del trot i ha volgut fer algun cosa per afavorir aquesta activitat l’única cosa que als responsables d’un i altre costat els ha ocorregut és la d’organitzar dues curses on només hi podran participar aquells menadors que siguin actualment estudiants universitaris. És a dir fer el mateix que es fa tot l’any, però de manera selectiva i excloent. I que faran amb els doblers que la Universiada ofereix? No serà organitzar un lloc on els afeccionats puguin informar-se del que passa pel mon, ni afavorir l’intercanvi amb altres associacions, ni obrir fòrums de discussió, ni prendre contacte amb algunes universitats molt relacionades amb les curses —estic pensat per exemple en la de Kentucky—, ni realitzar una estudi objectiu sobre els problemes del nostre esport. No: per ara tot quedarà reduït a fer el de sempre: a repartir-se entre els universitaris que participen a la cursa i entre els propietaris que hi posin els cavalls els doblers. Doblers que, diuen, que venen de fora però, d’una manera o altra, els ciutadans haurem de pagar amb els nostres imposts.


No sé que té que veure aquest repartiment amigable, en diuen, però selectiu, al cap i a la fi, amb el que hauria de ser una Universiada. I no hem fet més que començar.