Wilhelm Weiller i Billy Wilder

Nosaltres, els animals (15)         Són probablement les millors del dia, aquelles hores que dedic —privilegis de la jubilació— a llegir la premsa. Ho faig tombat a un sofà que dóna a una finestra prou grossa, la qual cosa em permet entre article i article observar l'espectacle que preferesc, tant al natural com en pintura, que no és altre que el divagar dels núvols pel cel. Just per veure'ls val la pena viure. És aquesta postura sens dubte d'indolent, ai!, la que encara manté la meva fidelitat a la lectura de la premsa sobre paper i no digitalitzada com aquella a la que escric i que té uns avantatges indiscutibles.


Els just ara esmentats avantatges de la premsa digital els he pogut tocar amb les mans aquesta setmana passada degut a un imperdonable error que vaig cometre en l'article del divendres passat. Aquests error no fou altre que creure i pensar —i escriure, ai— que el meu admirat director de cinema William Wyler i Billy Wilder eren una sola persona. Més encara: que Billy Wilder era el nom hipocorístic de William Wyler. No, en absolut: William Wyler —el nom original del qual era Wilhelm Weiller— no té res que veure amb Billy Wilder que era el nom —ara sí— hipocorístic de Samuel Wilder, guionista i director de tantes i tantes famoses pel·lícules. Amb aquesta errada comença tot.


Comença tot perquè el meus lectors, savis, desperts i diligents, aviat se n'adonaren de la meva ficada de pota i a l’escriure al diari em permeteren ser conscient de la meva ignorància del ja esmentat error. Com digué el nostre antic rei quan va matar l'elefant: “No ho tornaré fer”.


La recompensa de la pràctica del diàleg digital no només és la que acab de citar, sinó que n'hi ha dues més. La primera és que gràcies a ell —i a l'errada, recordau?— he pogut constatar que ténc més lectors que aquells que em pensava i que suposava que es podien contar amb els dits d'una sola mà. La segona, que l'error no és del tot irremeiable. Alguns dels meus amics i lectors saben que tenc una plana web (Francescbujosa.com) que cura amb gran criteri i eficàcia el bon amic Angel Pascual Rodrigo. En aquesta pàgina web hi penj entre altres coses els meus article de dBalears. Idò bé, n'Angel m'ha dit que a l'article penjat a la meva plana web ja hi figurarà Wilhelm Weiller o —escrit a l'americana— William Wyler, i no Billy Wilder. Serà com si res hagués estat.

 

Diari de Balears :: 30/9/2016