Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 2000 Juliol 14; Trot: 40

 

Antoni Roca: una amador dels cavalls

Un gentleman dels cavalls.

Un menador menorquí en el Campionat del Món d'amateurs disputat a Itàlia.


Un dels personatges claus del nostre esport és en n’Antoni Roca, un menorquí que sap fer les totes les feines dels cavalls. De professió veterinari dedica bona part de la seva activitat a mirar per la salut dels cavalls dels seus clients. Però Antoni es també un gran especialista en la cria de cavalls. Fou el primer de les Balears en practicar la inseminació artificial i a la seva finca de Ses Berrioles té un esplet d’egües de cria que cada any li produeixen una dotzena de poltres. Antoni Roca és, a més, preparador i menador, i com a tal acaba de participar en el campionat mundial de menadors afeccionats celebrat a Itàlia. Afeccionat és la nostre manera de dir el que en francès diuen amateur, amb italià amattori i en anglès gentleman.


XB— Això de gentleman o amateur i aprenent és el mateix?


AR— No. Realment és una confusió que tenim aquí, però no a l’estranger. En el món del trot hi ha tres categories bàsiques de menador : els professionals, els amateurs, i els aprenents. Aprenents són aquells joves que volen dedicar-se professionalment al trot i que sota la tutoria d’un ja professional prenen part a curses reservades per a ells. A vegades, corren mesclats amb professionals. Però hi ha una distinció ben clara entre aprenents i amateurs.


XB— La diferència hi es també amb el que fa a l’associació?


AR— Sí. Els amateurs Italians s’agrupen en torn a la Federnat. Federnat vol dir Federazione Nazionale d’Amattori di Trotto. La Federnat, lògicament, forma part de la FEGAT —Federació Europea de Gentlemen i Amateurs del Trot—. Aquesta Federació Europea és la que ha organitzat el campionat del món de menadors amateurs del trot en el que he participat.


XB— I tu hi has anat com a representant d’Espanya.


AR No exactament. Mira, en el campionat hi participen obligatòriament el campió d’Europa, el d’Amèrica, el de Rússia i el d’Austràlia. També lògicament el del país organitzador i, després. es fan una sèrie de convidades a les associacions del diversos països que estan integrats a la FEGAT. Però jo no hi he anat com a representant d’Espanya, perquè Espanya ja no forma part activa de la FEGAT. FA més de dos anys que no es paguen les quotes i això produeix estranyesa i pena als nostres col·legues Europeus.


XB— I la vostra participació, idò?


AR— Bé jo tenia el mèrit d’haver fet subcampió d’Europa l’any passat, però això no basta perquè el que hi participa és el campió i no el subcampió. Hi faig participar perquè em va convidar la eugassada Orsi Mangelli que era un dels patrocinadors, juntament amb la casa Ferrari. Ja saps que mantenc unes magnífiques relacions amb aquesta ”escuderia” italiana, que empr semen dels sementals —Ambro Goal, Waikiki Beach, Profumo— per fer la inseminació artificial, i que fins i tot tenc un semental seu per fer la cubrició natural a Menorca natural. Sí: són uns bons amics, els d’Orsi Mangelli. Però no sempre el campionat s’organitzarà a Itàlia, i el que em tem és que mai serem convidats de manera oficial si no tornam al si de la FEGAT.


XB— Les associacions d’amateurs duen un vida activa a altres llocs?


AR— A italià, per exemple, juguen un paper fonamental. La raó és molt senzilla. Allà va quasi tot be. Hi ha bona cria, bons premis, es juga força als cavalls, però hi ha una cosa que no funciona i és l’assistència als hipòdroms. Els italians saben que una de les coses que hi ha que estimula aquesta assistència és la participació d’amateurs. Que la gent s’animi a prendre part en la carreres. Que pugin al cabriolet. Això és el que diferència el trot del galop. En el galop només es pot ser propietari i espectador. En el trot, en canvi, qualsevol pot ser menador no importa l’edat. Els amateurs són una part indispensable del nostre esporti cal tenir cura d’ells.


XB— Un desig.


AR— Que nos ens aïllem. Es veritat que la mar separa molt i més en qüestió de cavalls, però també es veritat que mai com ara haviem tengut medis de comunicació tan ràpids amb Europa. Cal intensificar el contactes. Cal ser-hi present a les associacions europees. No només hem de donar voltes al nostre campanar. Hauríem d’activar aquesta Associació d’Amateurs i fer el que ens toca pel que fa al pagaments.