Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 13/02/02

 

L’any del cavall


Benvolgut lector, m’agradaria dir-te que quan llegesquis aquesta columna ja haurem entrat de ple en l’any del cavall. Farà exactament tres dies. No, no has de pensar que ets un desinformat i que no t’havies assabentat que la presidenta del Consell Insular juntament amb el Conseller d’Agricultura hagin dit que ja n’estan farts de vaques boges, porcs mallorquins, coloms de casta grossa i altres espècies. Que enguany es l’any del cavall i que tots els esforços econòmics aniran a favor d’aquest animals que veiem córrer e els dissabtes a Manacor i el diumenges a Son Pardo. No, ni prop fer-hi: si enguany es l’any del cavall no ho és perquè s’hagi publicat cap bàndol —ni de la senyora Munar, ni del senyor Morro— sinó perquè la mil.lienaria tradició xinesa i l’horòscop que hi pertany així ho indica. Segons conta la llegenda, fa molt de temps que Buda va convidar a tots els animals a celebrar amb ell l’any nou, però només dotze hi acudiren. Arribaren per aquest ordre: la rata, el búfal, el tigre, el conill, el dragó, la serp, el cavall, la cabra, la moneia, el gall, el ca i el porc. Buda amb agraïment va decidir consagrar-los un any a cadascun d’ells. Ja sabeu que els anys en el calendari astrològic xinès no coincideixen amb els nostres ja que van regits per la lluna de tal manera que el començament d’any pot caure en qualsevol dia que vagi del 21 de Gener fins al 21 de Febrer. Per no són solament el dotze mesos lunars de l’any els que van consagrats al distints animals també hi van les distintes hores del dia. a la rata, per exemple, hi estan consagrades les hores que van des de les 23 fins a les 0, 59, mentres que al porc hi anirien les que van des de les 21 fins a les 22,59. Les hores dedicades al cavall són les que van des de les 11 fins a les 12, 59. Són probablement les hores mes belles perquè coincideix amb les de màxima intensitat lumínica.

Segons la teoria de l’horòscop xinès els que neixen en un mateix anys comparteixen el caràcter i aquest coincideix, pam amunt pam avall, amb el caràcter de l’animal al que va dedicat l’any. Voleu saber com seran els que naixeran enguany, sota aquest signe del cavall? L’horòscop diu que seran irreflexius, artistes, impetuosos, simpàtics, eloqüents, passionals, dominants. Com el cavall es llançaren cap a aconseguir els seus objectius sense donar-li mes voltes i semblarà com si mai haguessin trevalat a la vida i encara que qualque vegada s’estavellaran no per això perdran les seves ànsies d’èxit i el seu ímpetu per a aconseguir els que es proposen. Els agradarà no dependre de ningú i per això si en la seva feina ha d’aguantar un superior ho duran molt malament i, en canvi, et trobaran com un peix dins l’aigua quan facin una feina com a professionals independents, com a empresaris o com artistes amos de la seva pròpia feina. Seran simpàtics i tendran tendència a parlar des del cor i sense pensar molt amb el que diuen. Els que neixen sota el signe del cavall són aquells que en una reunió conten el acudits i fan riure a tots.

Quan he llegit aquestes coses he quedat una mica sorprès i he pensat que això es el que deu passar a la Xina on les coses i els cavalls són segurament diferents als nostres. A Mallorca, si he de dir la veritat, no n’he conegut cap de cavall capaç de contar acudits, ni de fer riure.