Caminar amb el DCVB

Nosaltres, els animals (16)


Durant la meva vida he dedicat un bon grapat d'hores a estudiar i analitzar els anomenats “règims de salut”, una casta de literatura mèdica que té com objectiu oferir consells de com viure a fi d'aconseguir una vida més llarga i saludable, es a dir, més feliç. La dietètica ha tengut —i té ara, per ventura més que mai— molts de clients, però jo crec que de totes aquestes gairebé innumerables normes només n'hi ha dues que han demostrat la seva eficàcia. La primera és la de no menjar molt i que el recapte sigui el més variat possible. La segona recomanació és la de caminar molt, a ser possible una horeta tots els dies. Jo som un pecador venial contra el primer precepte, però des de fa una no molt llarga temporada procur passejar una estoneta cada dia.


En aquests darrers dies he afegit una novetat a la meva pràctica de la deambulació i és que m'he comprat uns auriculars a fi de poder escoltar, mentre, algunes emissores de ràdio que el beneït iPhone posa al meu abast. Fou mitjançant aquesta combinació d'iPhone més auriculars que dilluns passat vaig poder sentir, mentres caminava, a Catalunya Ràdio una entrevista que Mònica Terribes feia a Bernard Pivot, l'incomparable crític literari que ha estat al front del més famós programa sobre llibres del món i que es deia “Apostrophes”. La Mònica li va demanar, al francès, quin era el llibre més important i millor que havia llegit a la seva vida. Bernard Pivot li contestà que no en tenia cap dubte, que aquest llibre no era altre que el primer llibre que va posseir en la seva vida: el diccionari Petit Larousse. Argumentava, Pivot, que darrera cada paraula del diccionari hi havia una història, uns sentiments, una coneixença, una teoria, un intent de comunicació. Que sempre hauríem de tenir a l'abast de la mà un diccionari.


Com quasi sempre vaig admirar-me del que ha fet la tècnica moderna per fer-nos la vida més plaent, i que en aquells moments i gràcies als esmentats avanços jo mentres complia la sempre recomanable norma dietètica pogués escoltar les sàvies paraules de Pivot. Però aviat vaig ampliar la meva admiració i gratitud pels inventors dels telèfons mòbils tot pensant que mitjançant aquesta eina tan reduïda jo tenia a l'abast —on line— el més admirable dels diccionaris que han confegit els europeus, el nostre Diccionari Català Valencià Balear. No vaig poder estar de meditar sobre el que haurien pensat Alcover, Moll i Sanchis Guarner si els haguessin dit que l'obra que projectaren i acabaren cabria a un butxacó i que te l'en podries dur a passejar, per si de cas t'entraven dubtes.

 

Diari de Balears :: 14/10/2016