Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 9/08/00

 

Cavallets i…


Com neix o s’origina una idea? Aquesta és segurament la pregunta més important que ens fèiem els meus col·legues i jo. Per contestar-la miram d’esbrinar quins són —o eren— els sabers o els coneixements o l’experiència que una persona havia acumulat abans de tenir la idea o l’ocurrència novella. “La nostra idea no va néixer de cap coneixement; és, mes bé. fruit de la ignorància: de no saber on ens ficàvem”. Aquesta és la contesta carregada d’humor que em fa a la meva pregunta sobre els orígens de l’empresa que na Margalida Balaguer, la meva compatriota ferriolera, que juntament amb el seu home, el campaner Guillem Roig, varen crear per editar una revista hípica a la que posarem per títol Cavallets i… Cavallets i... és una revista que se n’ocupa del cavalls de trot, però no exclusivament. També parla de cavalls àrabs, de salt, espanyols, mallorquins, menorquins i en general de tota casta d’èquids, perquè també els ases hi tenen presència. Des de que va néixer la revista Na Margalida i en Guillem varen tenir molt clar que un dels terrenys que s’havia d’explorar era la relació dels cavalls amb els sentiments de les persones i què significaven els cavalls dins la cultura del nostre País Balear? Em pogut saber així la relació que amb els cavalls tenen personatges com Joan Pons, Pere Serra, Sor Catalina Puig, Joan Bibiloni, Agustin El Casta, Maria de la Pau Janer i altres lligats de forma més circumstancial a la nostra terra com són Norma Duval o Samanta Torres. Qui fora, ai, el seu animalet!


Cavallets i. va néixer el març de 1998. És una revista mensual i l’esforç i el treball que na Margalida i en Guillem li han dedicat ha esta enorme. Es mereixen un homenatge, però, mirau quines coses, són ells els que en forma de festa el volen retre als seus lectors i col·laboradors. Amb aquest motiu han organitzat un sarau pel dissabte vespre a l’Hipòdrom Manacor. Crec que serà entre la cinquena i sisena carrera entre les deu i mitja i les onze aproximadament en que es farà festa de la revista Cavallets i. Amb l’idea primordial de no embafar l’acte consistirà en una desfilada de sementals de trot — hi podrem veure entre altres en Tap Dance Kid, Volo Tourbillon, Tristan— espanyols, àrabs, menorquins i mallorquins. Podrem admirar, idò, en Valent, el cavall de Llorenç Payeras, la màxima autoritat sobre el tema del cavall autòcton. A la desfilada hi haurà un genet que anirà endiumenjat amb les robes pròpies de la refundada Confraria de Cavallers de Sant Jordi, que ha fet reviscolar, entre altres, els amics Miquel Serra i Carles Amengual.


A la festa no només hi haurà cavalls. També música. Hi està anunciada l’actuació de la Capella Teatina de Felanitx, l’agrupació coral que creà el 1939 Miquel Capó i Adrover i que ara dirigeix Sor Catalina Puig i Soler. La Capella Teatina te un ben guanyat prestigi aconseguit amb actuacions molt reeixides a Catalunya, Itàlia i, per suposat, a Mallorca. Jo ja sé que no som pocs els que quant ens parlen de cant coral arrufam una mica els nas, i que ens fa més por un ”motete”” que una gelada negra, però el manescal Mora, que hi té part interessada en la capella — hi canta la seva dona, na Joana Ramón— m’ha assegurada que les cançons seran ben nostrades i alegres. Res de motetes!


La festa es clourà amb un xarrupet de xampany i una conversa sobre les il·lusions, per el futur, i els problemes actuals, que aquests, els cavallistes no cal que els esperem.