Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 4/03/98

 

Els debutantsHo he dit algunes vegades i ara ho torn repetir: a Son Pardo el dia més alegre de l’any és el dia del Ram. Per moltes raons: perquè és la primavera en punt, perquè hi ha en el futur ben proper del Premi del Criador i del Gran Premi Nacional, perquè les senyores ens ensenyen coses que fins ara havien mantingut ocultes: ni que siguin només els nous colors de la seva vestimenta. Però una raó excel·leix part damunt les altres: perquè no hi ha cap altra reunió en tot l’any que, en el programa, surti tantes vegades una paraula realment fascinant: debutant. Per un propietari el veure debutar un cavall que li pertany té una emoció semblant al primer bes d’enamorat. Ningú que no pertanyi al món dels cavalls pot imaginar-se la munició de preocupacions, hores de feina, corregudes per amunt i per avall i diners que hi ha invertits —perduts o tudats diuen els que no ens comprenen— per poder veure apuntat sobre el programa un animal que has criat.


Si en cap reunió no hi ha tants de debutants es a causa, bàsicament, de que hi ha una carrera, les divuits programades, reservada als cavalls que debuten. Són, tots, jovenets de dos anys i enguany són nou els cavalls que han tengut l’agosarament de voler aprofitar aquesta primera oportunitat de guanyar que la vida els ofereix. Aquest nou cavalls, el nom dels quals comença per la lletra D, representen una mica les tendències de la cria de les nostres illes. Dos sementals tenen doble representació: Tap Dance Kid i Empire Star, i en els pedigrees de la majoria hi trobam un avantpassat — a vegades en quarta o quinta generació— que és el més influent dels sementals que han existit: Speedy Crown. Hi podrem veure també, entre els nou, un poltre fabricat en aquest laboratori que té el manescal Antoni Roca a Alaior. Devil Sun —aquest és el seu nom— és producte no de l’amor calent, sinó de la freda inseminació artificial. Però a l’hora de córrer, la temperatura en que es va realitzar l’acte generacional no té gaire importància. Dues quadres són dignes de consideració per seu saber fer amb cavalls joves: la d’en Tomàs Garcias i la Caixeta, del músic Joan Bibiloni. La primera presenta Dandy D’Abril, un cavallet per el que Tomàs ha rebut ofertes multimilionàries. La segona Debussy, un egua tan ràpida i rítmica —asseguren— com els dits del seu propietari i criador.


Dues altres curses destaquen en el programa. Amb molt d’encert ha estat programades entre les 7 i les 7’30 del capvespre. Molt reconegut senyor Borràs Son, una, la reservada la cavalls de la lletra C que més diners han guanyat. Sobre la pista presentaran les seves opcions i aspiracions a ser guanyadors del Gran Premi Nacional el proper 18 de Maig L’altre és l’anomenat Premi de Presidència Insular de Mallorca i en aquesta cursa s’enfrontaran els millors nacionals amb els millors estrangers. Els nascuts les Balears gaudiran de 50 metres d’avantatge. Significa això, apropadament, 2 segons per quilòmetre. He de destacar al valentia del jove Brixon de France, un inquer de 4 anys, al que, esper, no li haurà afectat massa la derrota que li va infringir diumenge passat Black Crown. El cor dels afeccionats estarà amb ell.


El guanyador del Premi Presidència del CIM rebrà 220.000 pessetes i la besada de Maria Antonia Munar. Amb ella i la seva indumentària podrem saber de quin color serà la primavera que fa poc hem encetat.