Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 15/03/02

 

El millor?

El diumenge passat, a un escenari realment magnífic, la pista de Cagnes sur Mer, amb la mar de fons i amb soleiet primaveral, Varenne —“Il capitano”, “Il Fenomeno”— va fer una altra exhibició del seu potencial, de la seva classe, i de la seva seguretat. Va guanyar el famós Prix de Vitesse de la Côte d’Azur, una carrera internacional que es corr sobre la distància de 1609 metres. Varenne va guanyar fàcil, un adjectiu aquest de fàcil que hauríem de relativitzar perquè no se si es pot dir fàcil guanyar a un segon cavall que va marcar 1.10. He dit fàcil volent dir sobrat, perquè Varenne va marcar un crono de 1.9.6. Una velocitat que es va convertir en la millor marca obtenguda mai a França i a Europa. La millor marca obtenguda a França la tenia Moni Maker(1.10.5) i la d’Europa Moni Maker i Victory Tilly (1.10.5) Varenne va rebaixar, idò, 9 dècimes de segon el record Europeu.

No crec que ningú discutesqui que Varenne és actualment el millor cavall de tot el món. Però la pregunta que algú es planteja — els italians estan convençuts de que sí— es si Varenne es el millor cavall de trot de tota la història, i aquesta és una qüestió mes difícil de contestar. N’hi ha molts que diuen fins i tot que és una pregunta absurda perquè el context i les circumstancies són distintes i que cada gran cavall s’ha enfrontat amb enemics distints i que per tant no es pot contestar a la pregunta així com així.

Tot i tenguent en compte aquest relativisme apuntat alguns teòrics diuen que hi ha certes mesures que sí permeten la comparació. La primera d’elles es la millor marca i en aquest cas la cartes de Varenne són incontestables: millor marca del mon (1.9.1) i millor marca europea (1.9.6). Un altre dels criteris per proposen per poder comparar cavalls d’èpoques distintes es el dels diners guanyats. En aquest cas Varenne no encapçala la llista, sinó Moni Maker però es possible que si Varenne guanya la carreres que programades —Premi de La Loteria de Nàpols, Elitloppet a Suècia i Breeder’s Crow a Amèrica— superi a Moni Maker. Encara que aquest índexs de què he parlat tenen moltes qualitats, tenen algun inconvenient: Les pistes i el cabriols actual permeten major velocitat i la carreres actuals estan més ben dotades i això actua a favor del cavalls més moderns. Per aquest motiu alguns diuen que el millor índex és el de percentatge d’èxit. Es a dir veure en quantes carreres ha participat i en quantes ha guanyat, en quantes ha arribat entre els tres primers, i en quantes no ha fet premi. per posar dos exemples el gran Ourasi va córrer 86 carreres, en va guanyar 58 i es ca col·locar en 22. El percentatge de victòries és del 67%. Moni Maker va córrer 105 vegades en guanya 67 i es va col·locar 30 vegades amb un percentatge de victòries de 63%. Varenne ha corregut fins ara 62 carreres, n’ha guanyades 52 i s’ha col·locat 8 vegades. Només 2 vegades no ha fet premi un en els seus debuts que el varen desqualificar i l’altre a l’Elitloppet del 2000 que després duna mala sortida no va fer més que cinquè. El percentatge de victòries de Valenta es del 83%. Una xifra que segons els entesos permet afirmar sense por a exagerar que Varenne ha estat el millor cavall del món de tota la història. Només dues millors marques semblen impossibles per a Varenne. La de Scoot Frost que de 71 carreres només en una no es va col·locar i el de la vella Torneuse que va arribar a guanyar 107 carreres.