Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 2000 Març 31; Trot: VIII

 

La millor eugassada


Guanyar 18 milions de dòlars en un any en el mon del trot és una proesa que no necessita ser subratllada. 18 milions de dòlars, es a dir, prop de tres mil milions de pessetes és el que han aconseguit el 1999 els cavalls que nasqueren en una sola eugassada. Es la molt anomenada Hanover Shoe Farm situada al estat de Pennsilvània, al Estats Units. Hanover Shoe Farm és la líder indiscutible de les eugassades americanes i per expressar el seu domini n’hi ha prou en dir que ella tota sola ha guanyat més diners que les tres —la segona, la tercera i la quarta— que la segueixen en la classificació juntament. No es pot dir que La victòria de Hanover Shoe Farms sigui una novetat. Des de que fou fundada per Lawrence Sheppard el 1920 ha dominat el món americà de la cria de cavalls trotadors. Quan es va retirar Lawrence Sheppard el va succeir John Simpson que fou succeït a la seva vegada per Paul Spean. Actualment Hanover Shoe Farm es regida per Russell Williams, un net del fundador i per Jim Simpson, fill de John Simpson. En el passat l’èxit de Hanover Shoe Farm es va recolzar en dues cames. La primera fou la selecció dels seus propis sementals. Hanover Shoe Farm va tenir la gran sort de topar amb Star’s Pride, pare de vuit guanyadors de l’Hambletonian. A la tasca de Star’s Pride s’hi va afegir més tard Super Bowl, el darrer guanyador —era l’any 1972— de la triple corona. La segona cama fou evidentment la selecció de egües de cria que sempre foren filles de gran sementals.


La filosofia actual de Hanover Shoe Farm ha variat una mica respecte a temps anteriors i ara les egües de cria no solament són seleccionades pels seus pares, sinó que també per la velocitat que hagin fet en la seva vida esportiva. La majoria de les egües que ara crien han baixat del 1.15. Aconseguir egües joves de bon pares i que hagin d fet via no és fàcil. Obliga a renovar contínuament i gastar molt de duros amb la compra. Enguany Hanover Shoe Farm ha adquirit 36 egües noves i els darrers 5 anys han estat prop de 150 les adquisicions fetes per eugassada. Ara Hanover Shoe Farm te prop de 500 egües, de les qual 150 són de trot.


Pel que fa als sementals Hanover Shoe Farm ha obert molt el seu ventall i encara que segueix emprant els quatre grans sementals de la casa —American Winner, Sierra Kosmos, Lindy Lane i Donerail, quasi res!— també envia les seves egües a cobrir a altres Estats i enguany a emprat sementals de New Jersey com Self Possesed, Enjoy Lavec, Muscles Yankee o el Propi Valley Victory. També han enviat egües al Canadà per cobrir en sementals com Mr Lavec, Angus Hall o Balanced Image.


Amb aquesta política Hanover Shoe Farm pot satisfer el gust de qualsevol comprador. De l’únic semental destacat que enguany no tendran fill és de Pine Chip i és que el propietaris de Pine Chip han pujat fins a 20.000 dolars els preus de la cubrició i a Hanover Shoe Farm són uns realistes. Aquesta és probablement la base dels seus èxits: escoltar el mercat i deixar-se de romanticismes.