Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 05/04/02

 

Faras SB


Els psicoanalistes francesos que jo puc entendre, que no són tots ni molt manco, insisteixen en que l’amor a les dones i l’amor als cavalls té molt que veure. Parlen naturalment de l’amor físic i diuen que no hi ha res que recordi més les formes ondulades d’una dona que la gropa d’un cavall i que tocar els crins d’un cavall convida a tenir entre els dits el cabells sedosos de les nostres companyes d’espècie. No seguiré per aquest complicats camins de la reflexió sobre l’erotisme que és un tema perillós i jo en som un frare lleg Només vull dir que a mi una de les coses que més m’atreuen dels cavalls —i de les dones— es la seva mirada i una de les que més en varen captivar va ser d’una egua quasi negra i que vaig veure a l’hipòdrom de Maó. Tant em va agradar que em vaig atrevir a demanar preu al meu amic Antoni Roca que em va contestar que de tots els animals joves que tenia l’únic que no estava en venta era na Faras SB. Ja podeu suposar que el diumenge passat quan vaig veure que na Faras SB —l’egua de mirada captivadora— va creuà la meta en primera posició en la final del Premi dels criadors el meu cor va bategar una mica mes aviat del que és normal i vaig recordar aquell dia que la vaig veure per primera vegada a l’illa de Menorca. També vaig recordar en Guillermo el que la passejava per Menorca i que sempre és tan amable amb mi.

En de convenir que sempre que un cavall o egua surt molt bo és una casualitat i el cas de na Faras SB no en pot se una excepció, però, en tot cas, he de dir que és una casualitat cercada amb seny i de manera prou ortodoxa. Perquè Faras es filla d’un semental d’origen americà però que va fer la seva vida esportiva i reproductora a Dinamarca. El seu Nom és Philip B i es producte del creuament americà més clàssic de tots és a dir fill de Super Bowl i d’una filla d’Speedy Crown. Aquesta filla d’Speedy Crown és Ebonita Crown que va ser la mare també d’Ebonita Hannover.La mare de Faras SB és Segolene, una egua filla del gran cap de raça francesa Fakir de Vivier i de Imperive una filla d’un altre gran semental francès anomenat Tibur.

La sort de Faras SB va ser néixer a Ses Barrioles i que el seu propietari i menador fos Antoni Roca. Aquesta sort hi contribuí que en el mateix any hi naixessin dues egües que varen donar senyal de via des de molt prest. Eren na Finolis i na Fiona, a les quals en Toni Roca els va dedicar més atenció i va deixar madurar na Faras que dins el corral era una egua alegra i amb ganes de jocs, però que a la pista i sobretot al costat d’altres cavalls es posava excessivament nerviosa. A mesura que va passar el temps na Faras es va anar tranquil·litzant i va començar a fer bones carreres a l’hipòdrom de Maó. Traslladada a Mallorca es va adaptar millor a la pista de Manacor que a la de Palma on es mostrava nerviosa i descentrada. Des de fa uns mesos Faras SB es entrenada a Manacor per un amic d’en Toni Roca que nom Manolo Rubio. Les corrioles que du li donen major seguretat i diumenge passat va demostrar que a la pista de Son Pardo ja sap guanyar i marcar una velocitat de 1.17.3.

Supòs que algú esperava que enviàs un missatge a en Bernat Parera recordant-li que na Faras és un producte de la inseminació artificial. No ho faré perquè no el vull distreure de la seva feina de preparar el semental que ha comprat per a la feina que ha de cumplir. De manera “natural”.