Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 2001

 

Fred Astair


Vaig poder veure, aquest dilluns passat, una pel·lícula americana del que anomenen gènere musical. La pel·lícula tenia com a títol “Top Hat”. Fou rodada el 1937 i tenia com intèrprets la millors parella de ballarins que hi ha hagut mai en el cine: Fred Astair i Ginger Rogers. No m’agrada gaire l’adjectiu deliciós o deliciosa, però si a una pel·lícula li poden aplicar aquest qualificatiu, aquesta pel·lícula és Top Hat, que em castellà es digué “Sombrero de copa”. Veure ballar el “Cheak to cheak” —una de les meravelloses cançons que per Top Hat va composar Irving Merlin— a Fred Astair i a Ginger Rogers té per a mi el mateixos efectes antidepressius que una tona de Prozac.


Si en aquesta columna parl de Top Hat és perquè hi ha una escena on per tal de poder seduir a Ginger Rogers, Fred ha de suplantar a una cotxer i agafar les regnes d’un cavall. Dins el cotxe hi va na Ginger que no se n’ha adonat de que el cotxer és Fred Astair i li diu que faci el favor d’anar de pressa, que frisa molt. l’improvisat cotxer li contesta que no patesqui que té un magnífic cavall, que és fill de “ Hombre de Guerra”. “Hombre de Guerra” es la traducció castellana literal de Man O’War. No sé quants d’espectadors pogueren, el dilluns, saber qui “Hombre de Guerra”, el que sí sé que quan la pel·lícula es va estrenar gairebé tots els espectadors americans sabien qui era Man O’War.


I es que probablement no hi ha hagut en tota la historia de les curses americanes de galop un cavall més famós que Man o’War. “The Big Red” —Man o’War era un cavall molt gran i aletzà— va néixer el 1917 a l’eugassada anomenada Kentucky Nursery Stud. El propietari d’aquesta eugassada era August Belmont, que pertanyia a una de les famílies més riques del Estats Units. August Belmont estava en aquells anys de la primera guerra mundial manant un destacament de soldats i no se’n podia ocupar massa dels seus cavalls, per això va decidir vendre tots els poltres de 1917. Man’War era un d’ells, i com que tenia bon pedigrí —era fill de Fair Play i de Mahubah, un filla de Rock Sand— i un físic espectacular va aconseguir un gran preu a la subhasta. Es pagaren 5000 dòlars en una venda on el preu mitjà fou de 1000 dòlars. L’afortunat comprador fou un home e Pensilvània anomenat Samuel Riddle.


Man o’War fou un cavall excepcional que va guanyar vint de les vint-i-una carreres en les que va participar. Però el que li dona una fama enorme fou la manera en que guanyava, batent tots els records i humiliant a tots els adversaris. Un d’aquest cavalls humiliats per Man o’War fou Sir Burton que havia guanyat la Triple Corona. A la cursa que disputaren Man o’War li va prendre més de cent metres d’avantatge.


Man of War es va retirar aviat i fou declarat semental. La seva producció no fou molt nombrosa, però fou excel·lent. Entre els seus fill destacà War Admiral, un guanyador e la Triple Corona.


Man o’War es convertí en una atracció turística de Kentucky i del lloc on vivia Hinnata Stud Farm. Foren més de tres el milions que el visitaren allà on era, a la seva casa de retirat. El pintaren molts de pintors i l’escultor Hazeltine li feu una escultura que ara esta el Museu de Kentucky. El escriptors li dedicaren el millors elogis. Com una “flama viva” el qualifica un i quan va moris, el 1947, el comentarista de carreres de cavalls va dir que a Man o ‘War era més que un cavall.


Vai comprendre la cara de tranquilitat que posa Gingers Rogers quan Fred Astair li diu que el cavall és fill de Man o’War. Sabia que arribaria d’hora.