Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 2000 Maig 19; Trot: XIV

 

El gran dia


Sí: per atots el cavallistes diumenge qui ve és el dia més important de l’any. Es el dia en que es corre la clàssica de les clàssiques: el Gran Premi Nacional. Una correguda clàssica en ell llenguatge hípic vol dir que tots el cavalls que corren tenen la mateixa edat i que els estímuls econòmics que hi ha en joc fan que tots els millors s’hi apuntin i, al final, quedi per a la història el millor de la generació. El cavalls de trot poden córrer curses clàssiques als dos, als tres, als quatre i al cinc anys, però la clàssica de les clàssiques és, sense cap dubte possible, la que es corre als tres anys. En el món del galop es solen anomenar les clàssiques de tres anys “derby”, en honor al duc de Derby, un gran criador. Derbis son el de Epsom i el de Kentucky. En el món del trot el derby més famós és sense l’anomenat Hambletonian Cup, el qual tantes vegades ha sortit en aquesta columna. La importància dels derbis és tan grossa que pràcticament es pot contar la historia d les curses seguint el fil d’aquesta curses clàssiques. Es el que han fet alguns escriptors estrangers i és el que ha fet, en gran encert, entre nosaltres el meu admirat col·lega Martí Dols.


El Gran Premi d’enguany destaca fonamentalment per la gran igualtat. La diferència de velocitat demostrada entre els 10 primers cavalls no arriba segon per quilòmetre i això vol dir que qualsevol avantatge que un cavall pugui obtenir sobre els altres —una millor col·locació, una sortida afortunada, el trobar un forat per passar, el dur un bon menador— li pot bastar per a guanyar. No hi ha un cavall a batre i la victòria pot ser per a qualsevol.


Notes destacades: en primer lloc que, com gairebé cada any, dues egües presenten fills amb opció. Aquestes dues egües són Perla Negra GS i Estela Negra GS. ¿Són les egües que són molt bones o és el preparador Tomàs Garcias que en sap més que els altres? És una de les preguntes que tendrien respostes ben diverses, però la meva és que per a que això passi calen les dues condicions.


Si Perla Negra i Perla d’Abril són ja dues mares consagrades, també hi ha un pare que està mes que confirmat. Es tracta, clar està, de Tap Dance Kid que també presentarà dos exemplars. Són les mateixes egües joves de les que parlava abans. Estela Negra GS i Élite d’Abril Gs representen, doncs, un creuament clàssic dins el trot balear. Altres sementals tendran l’honor de presentar igualment dos fills: Biesolo és una cavall franco-italià que fa la monta a França. Els altres són d’origen americà: Trigger Speed i el ja desaparegut Creatediversion. Tres americans, idò, —Tap Dance Kid, també ho és ben americà— i un fraco-italià, el qual si bé es mira està carregat de sang americana carregat de sang americà.


A la cursa hi haurà, per suposat, sang francesa. Els més destacat seran El Dandy Royal (Tresor Breton) i Ernaqueur ( Arnaqueur). En conec que resaran per aquesta sang guanyi: la francofilia és un sentiment inesborrable.


Hi haurà algunes absències que lamentaré: la d’un cavall que alguns creiem que podria guanyar: Embut d’Escafi; i la de dues quadres que molt estim: La Caixeta i la dels Cabanells. Els amics Joan Bibiloni i Joan Simó Galmés el diumenge tendran l’ànima en “blue”, com la meva de tots els dies.