Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 21/11/01

 

Relacions incestuoses


No ha de témer el lector pel títol. Ja sabem que hi ha una certa campanya contra el trot, però tot i això jo no he decidit passar-me a la literatura eròtica. No va per aquí el títol del meu article Si he decidit parlar del incest, es a dir, de les relacions sexuals entre parents propers es perquè a Amèrica el tema s’ha tornat plantejar. La noticia ha estat que hi ha una egua trotadora de dos anys anomenada Always Victorious —Sempre Victoriosa— que ha guanyat la final de l’anomenada Kentucky Sires Stakes, una correguda reservada a fills de sementals que viuen a Kentucky i que te un gran prestigi. L’egua, que ha guanyat a 1.12.9 es filla de Mr Vic i de Victory Walk. I resulta que Mr Vic i Victory Walk són ambdós fills de Valey Victory. Son, en conseqüència, germans i AlWays Victorious es fruit d’un incest de primer grau.


El incest es una pràctica que ha tengut entre els humans diversa consideració. En algunes cultures no ha resultat ser un problema, però ho ha estat en totes les cultures d’inspiració judeo-cristiana. Fou prohibit per la llei de Moisès i el dret canònic catòlic ha desenvolupat tot un articulat en contra del incest que si he de dir la veritat no sé quina vigència té actualment.


Tenc amic capellans als que podria demanar informació sobre quina és actualment la doctrina de l’Església sobre el tema però són amics que sempre en recriminen que gasti les meves potències intel·lectuals escrivint sobre cavalls —no saben que jo preferesc aquest misteris al de la Santíssima Trinitat— i ara no m’atrevesc a formular-los la pregunta. M’agradaria que m’explicassin, a més, com era la versió exacte de la bíblia, perquè si és així com m’explicaren a costura l’incest degué començar entre el fills de Adan i Eva. O no?


Entre el genetistes n’hi ha que afirmen que es una mala pràctica això dels incest, perquè pot reforçar els caràcters negatius i donar pas a malalties que s’anomenen recesives. Altres en canvi pensen que també pot potenciar les virtuts positives i que en els fons la selecció que produeix una raça es fa per incest.


En el món del cavall com sempre hi ha exemples per a totes les teories, però hi ha casos esplendorosos d’èxit com a resultat del que en genètica equina es denomina l’inbreeding. Pel que fa a trotadors cal recordar que Hase Williams la que després seria mare del gran Tidalium Pelo era filla de dos germans fills de Sam Williams i que Odile de Sassy, la mare de Sharif di Iesolo era filla de dos fills de Kairos.


Dins la nostra petita historia els meus amics en diuen que sols recorden a Fibiana B que era fill de Barclay B, un fill de Zaida i de Marivent B, filla igualment de Zaida. Fruit d’una altra relació incestuosa fou Filipo. El pare de Filipo era Oscar C i la mare Sofia, una filla del mateix Oscar C. L’únic que puc dir es que en qüestió de vaques l’inbreeding ha funcionat. Entre els nobles mallorquins no tant.