Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 23/01/01

 

Kiss Melody


“Charme” es un preciosa paraula francesa que podríem traduir per encant i el seu derivant “charmant” per encantador. És una de les floretes que tenia preparades per si algun dia la fortuna em permetia conèixer alguna francesa que s’ho deixàs dir. Em vaig quedar amb les ganes. “Charme” té encara un altre significat i es el d’un arbre, un faig blanc en concret. Aquest, el de ser un nom d’arbre, es el motiu per el Lucien Urano el va triar per donar nom a una línia de peces de vestir del grup Fabio Lucci que ell presideix. Però Lucien Urano no és solament un multimilionari tèxtil, sinó també el propietari de la quadra actualment més poderosa de França, a la qual, com he dit, ha posat el nom de l’arbre i de la línia de roba: “Ecurie des Charmes”. Molt dels millors cavalls de França pertanyen actualment a l’Ecurie des Charmes: Gobernador, Hermes de Pericard, Jain de Beval i una egua de la qual m’he enamorat sense remei. Es diu Kiss Melody.


Kiss Melody va guanyar la setmana passada el Prix d l’Etoile a França ja li diuen la segona Une de Mai, l’egua que mes admiradors ha tengut mai. Però no és solament de Kiss Melody de la que vull parlar sinó del seu entrenador que es ni mes ni menys que Pierre Désiré Allaire, tot un personatge dins França. Pierre Désiré te moltes amistats que pertanyen al mon de l’espectacle com Alain Delon i Caterine Deneuve, i en té altre menys recomanables que el dugueren per camins perilloses que provocaren que P.D. Allaire no pogués entrar durant una llarga temporada a cap hipòdrom de França. Però Allaire va mantenir el prestigi com un dels homes que més saben de cavalls, i fa un parell d’anys Lucien Urano el va contractar per a dirigir la seva supermilionaria quadra. Els èxits obtenguts han confirmat l’encert de l’elecció.


Pierre Désiré és un home de vestimenta elegant —camisa negra i bufanda vermella en moltes ocasiones— i de paraules mesurades i en generals sàvies. Ara acaba de concedir un entrevista a la revista Trot Information on afirma una seria de coses que m’agradaria comentar amb els lectors del diari de Balears. A la pregunta sobre el millor cavall que ha entrenat mai, Allaire no dubta i diu que és Kiss Melody, cosa que en important perquè cal recordar que entre el cavalls que ha entrenat Allaire estan Grandpré, Equileo, Fakir de Vivier i actualment Governador. Després li demanen quina és la major virtut que ha de tenir un bon cavall de carreres i Pierre Désiré contesta que segurament la de sobreposar-se al dolor. Que quan hom corr fort hi ha moltes coses que fan mal i que si hom disminueix la intensitat de l’esforç no es possible guanyar cap carrera. Quan li demanen quin és per contra el major defecte diu que l’emotivitat. A dir veritat no he entès molt be la resposta de Allaire, però en sembla que l’emotivitat vol dir a quelcom així com el nervis: els que les coses de la vida l’afectin més del que és normal.


Acabaré dient que a li pregunten a Allaire que si ha de comprar un cavall en que es fixa més, si en el model físic o en el papers, i Allaire contesta que ni en una cosa ni en l’altre sinó en la puresa del gest en la facilitat per a trotar. Una qualitat que tenien Buffet, Une de Mai i que té en grau suprem —diu— Kiss Melody.