Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 24/10/01

 

L’Hambletonian


Parlaven les setmanes anteriors de la historia d’Hambletonian aquell cavall que va resultar trascendental pèr a la formació de la raça trotadora americana. M’agradaria avui parlar no d’Hambletonian, sino de la Hambletonian, la correguda a la que dona nom el famós cavall. L’Hambletonian es la cursa de trot més important d’America i el centre de tota l’activitat del món del trot americà. Vet aquí la seva història.


Es pot dir que la idea original de l’Hambletonian va néixer en el cap d’un periodista que escrivia a la revista The Horse Review. El periodista era Joseph I. Markey que aconseguí que l’editor de la revista posàs 50.000 a disposició de l’hipòdrom que volgués organitzar la cursa de trot més important d’Amèrica. La idea fou recollida per un comitè de 10 criadors encapçalats per Harry O. Reno i el seu cunyat W. M. Wright, un dels propietaris de la famosa eugassada anomenada Honover Shoe Farm. El concurs per a hipòdroms aspirats fou guanyat pel de Syracusa. Era l’any 1924 i fins el 1930 la fira de Syracusa comptà amb la Hambletonian Cup com a gran esdeveniment per dur públic. El primer guanyador de l’Hambletonian fou Guy McKinney, un cavall entrenat i manat per Nat Ray. El propietari era Henry Rea, de Pittsburgh.


El temps no acompanyava gaire a l’hipòdrom de Syracurs i es va pensar traslladar-la. El que se l’adjudica fou la petita ciutat de Goshen que es convertiria durant molts d’anys en la catedral del trot americà. Si Goshen es convertí en la seu de l’Hambletonian i del trot americà fou gràcies als esforços de Bill Cane, un constructor i promotors d’esdeveniments esportiu, que tenia molt bones amistats en el mon de la premsa i la radio. El premi de l’Hambletonian augmentà i també el seu coneixement per part del públic general. Els anys de Goshen foren brillants i s’hi esdeveniren fets històrics. El 1930 hi guanya Hanover’s Bertha, el 1935 Greyhound, considerat el millor cavall de totes les èpoque, i el 1936 Rosalind, l’egua que pertanyé el nin Gib White, la historia del quals fou el tema del famós llibre de literatura infantil anomenat “Born To trot”, es a dir “Nascut per a trotar” A Syracusa guanyaren l’Hambletonian altres cavalls mítics com Titan, Hoot Mon; Demon Hanover o Scoot Frost i el menador més vell que ha guanyat l`Hambletonian, un soldat de la guerra de Cuba anomenat Bion Shively que tenia 74 anys quan l’aconseguí.


Bill Cane mori el 1956 i amb ell a s’acabà l’etapa de Goshen. La Hambletonian es traslladà a l’hipòdrom de DuQuoin a Illinois.


Si Bill Cane havia estat l’alma mater de Goshen fou el clan Ayres, molt lligat a l’empresa de la Coca-cola la que feu una gran tasca per convertir la fira de DuQoin es un gran esdeveniment al que Rodgers i Hamerstein dedicaren una meravellosa cançó. A DuQuoin guanyaren l’Hambletonian cavalls com Speedy Crown (1971), el seu Fill Speedy, Somolli(1976). que derrotà en una magnifica final a Florida Pro, Bonefish (1975) etc. Cal dir que fou també a DuQuoin on s’acorda de fer un Hambletonian —L’Hambletonian Oks— reservat a egües.


El 1976 s’inaugurà a New Jersey l’hipòdrom de Meadowlands. Aquest estat molt proper a Manhattan fou regit per un Governador molt actiu que feu tot el possible per a que L’Hambletonian passàs al nou i magnífic hipòdrom. Ho aconseguí el 1981 i, de llavors ençà, l’Hambletonian es corr a Meadowlands sense cap bubte l’hipòdrom de trot més important d’Amèrica, A Meadowlands hi han guanyat Prakas, Mac Lobell, Ambro Goal, American Winner, Malabar Man, Muscles Yankee o Self Possesed. Has estat també a Meadowlands on L’Hambletonian s’ha convertit en un gran espectacle televisiu vist per un parell de milions de telespectadors americans. Per a quan una expedició mallorquina a l’Hambletonian?