Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 25/07/01

 

Orsi Mangelli


Si anau qualque vegada a Itàlia i parlau de cavalls de carreres es quasi segur que els italians aviat facin sortir a rotllo a dues personalitats que han estat decisives dins el món de la cria: Federico Tesio i el Comte Paolo Orsi Mangelli. Tesio va ser el gran revolucionari de la cria de cavalls de galop i Paolo Orsi Mangelli del trot. Hi ha, tanmateix una diferència bàsica entre Tesio i el Comte Orsi Mangelli i és que Federico Tesio era un professional dels cavalls que es va convertir en milionari. El Comte Orsi Mangelli acostuma a dir que només coneixia una manera de arribar a ser milionari en el mon dels cavalls i era la de ser multimilionari quan hom començava. Ho era, molt ric, el Comte Paolo Orsi Mangelli. Ho era per família i perquè ell havia estat un home de negocis que fou molt innovador tant en el maneig de les seves propietats agrícoles com de les indústries dedicades fonamentalment a produir teixits de fibra sintètica. Les calces omsa —Orsi Mangelli societat anònima— foren les més famoses d’Itàlia.


Si en un moment de la seva el Comte Orsi Mangelli va decidir dedicar-se a la cria de cavalls de trot no fou l’ambició econòmica la que el guia. L’origen de la seva vocació de criador fou, com tant d’altres, la seva infantesa. I es que el Comte Orsi Mangelli nasqué a la regió Italiana de la Romanya, aquesta regió que compren les províncies de Forli i Ravenna i un petit sector de Bolonya. La Romanya és probablement la regió es més tradició agrícola d’Itàlia i allà s’hi cria el blat, la vinya i el farratge. La Romanya té igualment tradició ramadera i el romanyessos són mestres en la cria dels bous, els porcs i el cavalls. Hi ha testimonis històrics que ja ben a principis del segle XIX s’organitzaven de manera regular corregudes de trot o els pagesos de la Romanya mostraven orgullosos les virtuts dels cavalls que els pertanyien. Paolo Orsi Mangelli va néixer a finals del XIX a Forli i aquest fou l’ambient d’amor als cavalls que pogué copsar a la seva infantesa. De molt jove Paolo Orsi Mangelli va tenir dos cavalls amb els quals va guanyar moltes carreres. El seu nom era d el de Charming Day i Babau. Eren cavalls importats d’Amèrica.


Passaren un bon grapat d’anys en que el comte oblidà una mica el cavalls i es dedicà al seus negocis. Per el cuc el tenia dedins i el 1930 decidí establir-se de forma seriosa com a propietari i criadors de cavalls. El cau que alegí fou la finca de Le Budrie a uns vint quilometres de Bolonya. Mes tard adquiriria anomenada Anzola, no gaire lluny de La Budrie.


Un moment clau a la vida de Paolo Orsi Mangelli fou quan visità al Estats Units la famosa eugassada Hanover Shoe Farm que dirigia Lawrence Sheppard, un fabricant de sabates que pensa que el trot seria una bona publicitat per la seva marca de fàbrica. Paolo i Lawrence establiren un bona amistat i l’Italià va decidir fonamenta la seva raça amb gran dosis de sang americana. Comença a importar egües i estalons que convertiren la quadra i la eugassada Orsi Mangelli en la millor d’Itàlia i en una de les millors d’Europa. El fet d’haver aconseguit 18 criteriums dels dos anys, 10 derbies d’ Italia, i 4 Grans Premis d’Amèrica permeten assegurar que Poalo Orsi Mangelli fou en el trot italia el que Dant fou en literatura, Rafael en pintura, Miquel Angel en escultura o Luchino Visconti en cinema.