Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 05/12/01

 

El més gran


Voldria aclarir que quan dic el més gran dic el més gran. El cavall més gran que hagi existit mai. No hem vull referir al cavall mes ràpid, ni al que més ha guanyat, ni el més premiat, sinó al de major grandaria de tota la història. Un cavall que ha nascut enguany. Voleu saber quina és la seva grandària? Idò, 24 metres d’alt, aproximadament com un edifici de vuit pesos. El seu pes està en relació amb la seva grandària i si l’haguéssiu de transportat —Déu vos n’alliberi— no vos quedaria més remei que moure mil tones de pes. Hi ha cavall o no hi ha cavall?


He dit que el cavall havia nascut enguany, però comença a ser engendrat fa mes de cinc-cents i fou la creació d’un home que tenia grans somnis: un italià anomenat Leonardo a Vinci. Hi va treballar durant 17 anys, Leonardo, en el seu cavall, i el 1499 ja tenia el model de guix fet. Fou llavors que el francesos invadiren Milà i destruïren el model que havia fabricat Leonardo, que ja no va intentar reconstruir-lo.


El 1977 la revista National Geografic va publicar un article que amb títol de “El Cavall que mai va existir” donava a conèixer el projecte mai finalitzat de Leonardo. L’article del National Geografic va ser llegit per un americà que nomia Charles Dent. Charles Dent era pilot d’aviació i escultor afeccionat i que, segons declaren el que el varen conèixer era un home que li agradava tenir grans projectes. Un d’aquests projectes fou, a partir de llavors, construir el cavall que mai havia pogut ser: el cavall de Leonardo.


Per poder realitzar el seu somni Charles Dent va dedicar molts d’anys ha estudiar la vida de Leonardo i el múltiples dibuixos que Leonardo havia fet de cavalls. També creà una fundació i arribà a reunir mes de sis milions de dòlars per el seu projecte. Charles Dent el 1994 i el projecte va quedar de nou amenaçat. Tanmateix un nebot de Dent va pensar que el cavall s’havia de construir en homenatge al seu conco i en homenatge, igualment, al seu primer somiador que fou Leonardo.


El 1998 una escultora japonesa molt famosa de nom Akamu, que havia fet a Washington el monument d’amistat entre Amèrica i Japó, es posa al davant del projecte i després de quasi tres anys de feina ininterrompuda el cavall ha estat, finalment, construït en bronze. Del cavall se n’han fet dues còpies. Una quedarà als Estats Units i l’altra viatjarà fins a Milà i es col·locarà prop del seu històric hipòdrom. Abans es deia que el cavall més gran del món no havia nat. Ara es podrà dir que el cavall mes gran del mon son dos. Haurà estat una espècie de clonació. De clonació d’un somni que va néixer ara fa una mica més cinc-cents anys, en el cap d’un dels millors pintors de cavalls de tota la història: Leonardo da Vinci.