Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 16/12/08

 

MontessonUn dels criadors més clàssics de França és sense cap dubte Pierre de Montesson, un personatge lligat ja per sempre a una egua mítica que duia per nom Une de Mai, la que tot i no guanyar mai el Gran Premi d’Amèrica ha estat probablement la trotadora que més han estimat el afeccionats francesos. El nombre d’egües de cria que posseeix Pierre de Montesson no és excessivament elevat, vint i cinc, però els resultats són esplèndids i any darrera any quan es publiquen les estadístiques Pierre de Montesson està entre el primers criadors de França. L’any passat Ighanian i Island Dream foren fills de cavalls o egües nascudes a casa de Pierre de Montesson, i també General de Pommeau i Galopin de Galvary tenen algun padrí o padrina nascuda a les Haras de Coudraies, la magnífica propietat de Pierre de Montesson. A les Coudraies hi ha 100 hectàrees de pastures que comparteixen els trotadors amb vaques frisones, una combinació que el francesos sempre recomanen.


Tot i el seus èxits, el Comte De Montesson diu que això de la cria no es pot prendre de forma dramàtica, que el més habitual sol ser el fracàs i que per a que un cavall sigui bo són necessaris tants de factors difícilment controlables que el millor que pot fer un criador es fer les coses ben fetes i esperar que la sort t’acompanyi. Sense desesperar.


Pierre de Montesson no es declara un foròfor de la sang americana, encara que creu convenient cada parell a d’anys de fer importacions de semen americà. Diu, tanmateix, que aquesta mescla no s’ha de fer sense criteri com han fet els belgues que quasi han destruït la seva cria. Afirma que es partidari de criar amb el millors sementals americans; que fa uns anys el millor d’aquests americans era Super Bowl, el cavall més bell que han contemplat els seus ulls, i que ara el millor semental és indubtablement Valley Victory. Afegeix que la combinació perfecta és la que aconsegueixi unir a la facilitat per a trotar que tenen els americans el caràcter dur i tenaç de la raça francesa.


La casa de Pierre de Montesson està replena de records de cavall. Un lloc preferent l’ocupen els trofeus que va guanyar Une de Mai, la manta del Campionat del Món disputat als Estats Units, i les cinc copes que corresponen a les cinc victòries del Premi de Vitesse de Cagnes Sur Mer, la prova que diumenge passat conqueria Moni Maker.


Un de Mai va deixar molts de records, però molt poca descendència. Pierre de Montesson va esperar amb molta il·lusió el primer fill d’Une de Mai que havia estat coberta per Nevele Pride. El pollí va néixer mort. Une de Mai només tingué un descendent. Fou l’egua May Flower el pare de la qual fou Quioco. May Flower fou tan petita que Pierre de Montesson pensà que no seria convenient fer-la córrer. La va dedicar a criar, però May Flower no tengué tampoc més que un descendent. Fou la pollina Reine de Mai filla d Baeau Ludois i que ara cria a Coudraies i que, com és lògic, rep tot l’amor possible de Pierre de Montesson.