Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 2/08/08

 

376 Naixements!


França i els Estats Units són els dos gran productors, en el món, de cavalls de trot. Al país del croissants neix, cada any, un cavall per cada 4.000 habitants. Als Estats Units, un per cada 16000. Quants ho fan a les Balears? La revista Turf Balear oferia la setmana passada la llista de trotadors nascut a les Balears durant aquest any. La xifra era de 376! Això vol dir que, cada any, neix un cavall de trot per cada 1994 habitants. El nombre de naixements per habitant és, idò, a les Balears més del doble de França i més de vuit vegades el D’Estats Units. El fet té unes conseqüències de les que parlarem algun dia. És, però, també una dada que mostra ben a les clares la enorme afecció que hi ha a les Illes per posseir i criar cavalls de trot.

Avui mateix els que fan possible el miracle acabat d’esmentar —els propietaris i criadors de cavalls de trot—celebren la seva festa. Un sopar a un restaurant de la carretera de Manacor a mig camí de Palma i la ciutat de les perles. Al sopar es lliuraran el trofeus que guanyaren els que participaren a les dues jornades dedicades als socis en els dos hipòdroms de la nostra illa, i també diverses plaques commemoratives. Aquestes aniran destinades, en primer lloc, al propietari que més doblers hagi guanyat durant l’any. Serà Joan Sastre Munar, l’amo de les quadres de Son Estaràs. Una altra placa anirà a les mans de Miquel Ramis Berga per haver criat el guanyador del Gran Premi d’aquest any: Brixon de France. Vendran després les plaques als que són posseïdors de millors vies. La millor via per a cavalls de dos anys no serà per un cavall, sinó per una egua, Creta Judge. Pertany a la quadra Caixeta i recollirà el premi algun membre de la família Bibiloni. Algun dia enviaré un espia per veure quina música els posen al cavalls per a que agafin el ritme endimoniat ritme: El propietari diu, per quedar be, que Debussy o Erik Satie, però jo sospit que sigui Gershwin. La placa a la millor via nacional anirà a Joan Oliver Taberner propietari d’Alex Kid, el cavall exiliat. La de la millor via absoluta de l’any anirà a Son Ferriol. La placa li correspon a Nadal Orell propietari de Coolman. I la millor via absoluta de tots els temps —1.15.1— serà per a Selfon, un magnífic i ja vell cavall que, com he dit, encara paga dividens honorífics al seu propietari Joan Simó Galmés. Coolman ha estat a una dècima de segon de batre el record absolut de Selfon. Ho aconseguirà l’any qui ve?

A la festa hi assistiran les primeres autoritats de les Balears —Jaume Matas, Maria Antònia Munar i un llarg etcètera—. Estic segur que durant el sopar recordaran que en els països prospers i cults els cavalls acostumen a ser feliços. I que els tres —en son complementaris— ha de ser objectius de la seva tasca. La meva feliçat serà poder contar-ho per escrit i en la nostra llengua.