Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 12/08/00

 

Això és París


Hi ha vegades que en sent molt vell. No és per qüestió del cos, que funciona per sort amb molta normalitat, ni per l’ànima que segueix amb tanta o més curiositat que mai. Quan en sent vell és quan compar els mitjans de comunicació que hi havia quan era infant i els que hi ha ara. A la meva infantessa jo seguia per radio la Volta a França, aquella que va guanyar Federico Martín Bahamontes, el Águila de Toledo.


Les coses han canviat tant que sembla que ha passat un segle de llavors ençà. Aquestes noves tecnologies ens permeten viure ara com si ho fessin a una altra ciutat. Els cavallistes dotats de tecnologia poden viure avui en dia com si ho fessin a Paris. La columna d’avui no estarà dedicada a evocar la ciutat on visqueren Lavoisier, Baudelaire, o Picassso, sinó a explicar com es pot viure com si hom fos, es dir, com es poden seguir les corregudes franceses des de Mallorca estant.


El secret és connectar-se a un canal d’abonament francès que es diu Equidia i que està dedicat exclusivament als cavalls. Tècnicament seria molt fàcil si per als subscriptors a Canal Satelite Digital. Així com veiem canals francesos en obert pens que no seria difícil també subscriurer-se al de pagament. Motius nacionalistes molt espanyols i poc europeus i la poca consideració que hi ha per a les minories —els cavallistes mallorquins ho som una minoria menyspreada pel Govern d Madrid— fan que aquesta opció no sigui contemplada per el dirigents de Canal Satelite espanyol. Una llàstima.


L’enginy ha fet, tanmateix, que Equidia es pugui veure a Mallorca. Són solucions no del tot legals —perquè ha de ser tan difícil obrir un compte corrent a una banc francès?— i a vegades clarament fraudulentes, però jo pens que si no és pecat robar quan es té fam perquè ho ha de ser comprar una clau que permet obrir el canal francès i gaudir d’Equidia les vint i quatre al dia per aquells que no hi tenim altre mecanisme d’accés. Hi hauria algun jutge que condemnàs aquesta pràctica? Em sembla que no.


Be, suposau que ja ho aconseguit aquesta clau màgica. Que més podeu fer. En primer lloc saber quina és la programació de Equidia www.Equidia.fr. Per això cal disposar d’Internet i connectar amb la pàgina Web d’Equidia on tendreu especificada la programació dia a dia i on podeu observar que Equidia no ofereix únicament corregudes — de trot i de galop— sinó també molts de reportatges en torn al món del cavall. A Equidia no es pot trobar —o al menys jo no ha he sabut fer— els programa de la reunió que s’ha de televisar. Però no heu de patir. El problema també està solucionat. Només cal agafar una altra internet i connectar amb la pàgina de Cheval Français www.cheval-français.asso.fr i allà esta especificat el programa de corregudes del dia. Hi ha que ser molt afeccionat per seguir totes les corregudes que s’ofereixen la majoria d’elles amb cavalls de segona categoria i absolutament desconegudes per a nosaltres. Per poder jerarquitzar, es a dir per poder detectar quan hi ha alguna correguda d’interès especial cal anar a la pàgina Web de Paris turf www.paris-turf.com on podreu llegir els comentaris de Jacques Pauc i companyia.


Si feis tot això podreu podreu imaginar-vos que viviu realment a París. Només cal afegir-hi la compra d’alguns croissants, escoltar un disc de Dalida i posar l’aire condicionat a dos o tres graus. Serà com Paris.