Francesc Bujosa :: Pàgina oficial

 

La pedagogia
No era encara migdia del dissabte passat quan un amic meu, felanitxer, dentista i guitarrer, em cridà per felicitar-me pel meu article hebdomadari. També —em digué— per fer-me saber que a ell no se li escapava la causa ni, tampoc, la finalitat d'aquelles paraules meves destinades a criticar —segons ell— la Pedagogia. Aquesta causa era —em digué— que algú m'havia fet saber que en els nous "màsters" de ciències de la salut que organitza la UIB, les qüestions o les assignatures dedicades al mètode científic i a les relacions entre medicina i cultura havien estat encomanades a pedagogs i infermeres. Dos temes, els esmentats —m'afegí, el felanitxer, amb cortesia— dels quals alguna cosa se suposa que saps i que podries explicar.

Li vaig contestar que anava prou equivocat respecte a les meves motivacions. Era cert que algú m'havia dit que en els nous estudis de tercer grau dels temes de mètode científic i de les relacions entre medicina i cultura se n'ocuparien pedagogs i infermeres i, també, que era difícil de negar que vaig tenir, quan m'ho digueren, una certa reacció d'astorament i fins i tot de gelosia professional, però que li podia assegurar que aquesta reacció fou del tot suau i efímera. Ho fou, així, de benigna, per diversos motius. El primer de tots perquè jo sempre he tengut la voluntat de ser "progre" i ser progre exigeix tenir la consciència de que les noves generacions fan les coses millors que les velles, a les quals malauradament jo ja pertany ben de ple.

Pas, doncs, als joves i valents professors! La segona raó rau en el record d'una història del poble on vaig néixer— Esporles— i que em contaren els meus pares. Era el cas d'una dona, ja prou major, a la qual algunes ànimes caritatives feren saber que el seu home tenia per costum baixar a Palma cada dissabte a pegar un xisclet. La dona, en sentir-ho, va contestar amb tota la tranquil·litat i tot l'escepticisme del món: "Beneïts siguin els ossos que descansen els meus!". Beneïts siguin, doncs, els ossos docents que descansaran els meus! Hi ha encara una tercera raó i és que aquesta dosi de vanitat i narcisisme que comporta el fet de fer classes i poder parlar sense interferències la tenc enguany més que satisfeta.

Per una part perquè, per mor de la reestructuració que ha suposat Bolonya he hagut de fer més classes que mai i, per l'altra, perquè, gràcies a l'amabilitat del director d'aquest diari, tenc, cada setmana, l'oportunitat d'expressar públicament el meu pensament. Em permetreu que vos digui —em sembla tan increïble i n'estic tan gojós!— que algunes setmanes hi ha hagut més de 600 persones que han acudit a l'edició on line d'aquest periòdic i han clicat sobre el meu article, amb la qual cosa mostren un poc interès per les meves cabòries? M'he de preocupar, idò, per haver perdut mitja dotzena d'alumnes? No, amic P., l'atac de gelosia fou —t'ho assegur— suau i durà el que dura una caponada de gall.

La meva decisió de parlar sobre els exàmens i, de rebot, sobre la Pedagogia fou, al contrari i com quasi sempre, la d'aprofitar l'oportunitat i, en certa manera, l'obligació que tenc d'escriure per reflexionar en veu alta sobre un tema que pugui tenir un cert interès per al lector. L'estatus i el poder, poc justificats, que ha agafat la Pedagogia n'és, crec, un d'ells. El temps, però, i l'espai de què dispòs ha passat inexorablement i haurem d'ajornar el gruix del meu raonament antipedagògic per a dissabte que ve. Avui m'agradaria aportat només dues dades. La primera és que la Wikipèdia dedica només mitja pàgina a la veu Pedagogia. Més de deu, a la Biologia, Química, Filosofia i Història, per posar només uns exemples.

El prestigiós ISI (Institut for Scientific Information) ofereix, entre d'altres coses, un estudi, consultat arreu del món, sobre les revistes d'alta qualitat científica. Ordena aquestes revistes per matèries o per disciplines —Matemàtiques, Història, Psicologia, Ciències de la Salut, Economia, etc— i, dins cada disciplina, per ordre del factor d'impacte. L'epígraf "Pedagogy" no existeix ni com a matèria ni tampoc com a disciplina per a l'ISI. Fins dissabte, i gràcies.Vistes: 442 fins al 23/2/2010 a les 19:30

COMENTARIS DELS LECTORS  (En ordre de més recents)


o no sé que dirà el senyor Bujosa del Concell Social on hi te algun amic. Però sé el que dirà el CS d'aquestes coses absurdes que passen a la UIB: Amen i gràcies per la cadira

un altre felanitxer


Sr. Bunyolí, mai no he comprès aquest llenguatge tan refinat, el que empra quan diu que sóc un llonguet -i no hi ha res més lluny que un felanitxer-, o el que suporta aquest fil conductor tan delicat del comportament i de l'aprenentatge. Crec que ha de respectar el que diuen els altres i no donar lliçons de pedagogia -i molt manco de medicina- a un metge que duu més de vint anys de docència.

Un bon felanitxer


Sr. Bujosa, què en diu de tot això el Consell Social de la UIB? Creu que tolerarà aquest nou “negoci” dels pedagogs? Potser han vist un filó en la nova Facultat de Medicina!

Un bon felanitxer


Bunyolí: No hi ha res que faci evolucionar tant la societat com l'avenç de la ciència i la tècnica. Si l'evolució ha de dependre de la pedagogia estam ben arrelats. "Fil conductor d'un comportament sobre l'aprenentatge" Too Much for me!

Piaget


Aquest "Bon felenitxer" deu ser un bon llonguet! A veure si penses bé les coses. No es qüestió de formar amb una disciplina o altre, es tracta de fer evolucionar la societat. Mentre que la medicina avança allargant l'esperança de vida de les persones, la pedagogia encara no sap on aferrar-se; no sap si ha de partir de la filosofia, la sociologia, la psicologia o altres disciplines usades com a fil conductor d'un comportament sobre l'aprenentatge.

Bunyolí


Señor Bujosa: No haga caso de los lectores que le piden más valentia i agresividad. Continue con su estilo lúcido, pero cortés y respetuoso con los que piensan distinto a usted. Es el que le ha hecho ganar tantos y tantos lectores.

una lectora hebdomadaria


Sr Bujosa: En l'article que ho promès per a la propera setmana no podrieu ser una mica menys educat, fi i respectuós i una mica més valent. Una pregunta: són els pedagogs els que s'oposen a la nova Facultat de Medicina? Quina barra!

manacorí


Don Francesc, la setmana passada deixareu caure, sense voler, que la Psiquiatria, consideràveu, era una assignatura poc "important" en comparació amb altres com la Ginecologia . Ja ho deia W. Allen: "El Cervell és el meu segon òrgan preferit". No sou l'únic, a molts ens agrada més pensar amb els baixos que amb el cervell. Però, és aquesta una actitud científica? Segons el que avui podem llegir al vostre article i l' ISI afirma al seu estudi, haurem de reconsiderar les preferències que tants compartim. Les ciències de la salut apareixen per darrera les del cervell.

Cervell Poc


Sr. Bujosa, no creu vostè que amb aquesta lògica podríem tenir una Facultat de Medicina sense metges, només amb pedagogs, filòsofs, infermers, psicòlegs, sociòlegs, feministes i antropòlegs? Seria una trobada històrica, i sembla que serà així, vista la composició del professorat en els Màsters en Ciències de la Salut que s'imparteixen a la nostra Universitat. Pensant-ho bé potser li hauria de fer la pregunta d'una altra manera; Sr. Bujosa, què convendria més, formar metges o formar més pedagogs?

Un bon felanitxer


Sr. JERONI: QUE SE PEUDE ESPERAR ESPERAR DE UN CONSELL SOCIAL FORMADO POR ELECTRICISTAS (F.F.) Y FONTANEROS(J.M.)?.

ENCHUFES Y VASOS COMUNICANTES. MARE MEVA! DOS AUTÉNTICOS "CULOS DE CERRO". TITA

Tiita


Sr. Bujosa, no creu vostè que amb aquesta lògica podríem tenir una Facultat de Medicina sense metges, només amb pedagogs, filòsofs, infermers, psicòlegs, sociòlegs, feministes i antropòlegs? Seria una trobada històrica, i sembla que serà així, vista la composició del professorat en els Màsters en Ciències de la Salut que s'imparteixen a la nostra Universitat. Pensant-ho bé potser li hauria de fer la pregunta d'una altra manera; Sr. Bujosa, què convendria més, formar metges o formar més pedagogs?

Un bon felanitxer


Sr. JERONI: QUE SE PEUDE ESPERAR ESPERAR DE UN CONSELL SOCIAL FORMADO POR ELECTRICISTAS (F.F.) Y FONTANEROS(J.M.)?.

ENCHUFES Y VASOS COMUNICANTES. MARE MEVA! DOS AUTÉNTICOS "CULOS DE CERRO". TITA

tiita


Sr. Bujosa, bajo su forma aparentemente cortés y educada se esconde a veces cierta crueldad. Lo que dice de los pedagogos es realmente cruel. Su artículo tiene mucha más enjundia de lo que parece. Gracias por su lucidez.

Por cierto. dele la enhorabuena a su web-master. Su sitio web —letra y música— es estupenda.

Servet


Molt bon article Dr. Bujosa. Com es poden ocupar els pedagogs d'explicar les relaciones entre ciencia i cultura, si encara esan definint el metòde per aprendre dites relacions..

Per altre banda, jo he treballat amb pedagogs i tan sols es preocupen pel mètode, no pas per l'objecte d'estudi.

Predator


Buen articulo Sr. Bujosa. Si la pedagogia no sirve para nada....quien enseña a enseñar? los paletos que aprovaron con chuletas de la uib??? Es como la geografia física, que con el GPS no sirve para nada i se ha quedado obsoleta....solo hay catedraticos que chupan del bote universitaro.

soñador


Gran article Dr. Bujosa, si fa no fa, la pedagogia es un sinònim d'aprenentege, no entenc com l'estableixen com a disciplina, i, menys cientifica.

Gall d'indi


Si, però el Sr. Bujosa va neixer a Esporles, però ón el varem aregar fou a Son Ferriol: A sa cova, al bar Jumar i a Can Rafel. El sò den Mustafa. Un ferrioler.

rafel


sr. Bujosa: gràcies per la seva lucidesa. Com sempre. Li he de dir que com esporlerí n'estic ben orgullós de que compartiguem pàtria.

jaume esporlerí


sr. bujosa; un´altre vegada gracies i enhorabona . Pero en digui el consell social de la UIB qué fà o que diu devant cassos com el que vostè insinua : cursos sobre salut i malaltia sense metges en el seu professorat ? . Es trata de de donar feine a tots aquells - pedagogs,filosofs,psicolegs i feministes profesionals- que ahurien d´estar al atur . insistesc : no hi ha ningu en el CONSELL SOSIAL que tengui una mica de vergonya.

geroni


No en vull però, i si una servidora "mudás" de parlar pot ser l'entendríeu? Pues anda que.... hay que tirar de sutiliza para entender lo que quiere decir la gogorrr esa sobre los guarecidos. No obstante, kiss your face and respect you.

P D, el articulista debería quedar exento de cualquier reproche a los opinantes.

cap "agressió" sense resposta


Permeteu-me, professor Bujosa, que, des de la humilitat que la meva ignorància i baixa formació imposa, us aconselli que no us poseu a males amb la Pedagogia. Com a ciència no serà massa creïble però com aixoplug d'un lobby (n'hi ha que fins i tot són cònjuges!) de poder que dicta a tort i a dret el que han de fer els que breguen en camps de batalla en els que els aixoplugats no gosarien posar el seus peus, sí que és a tenir en compte. Tot això dit amb el major dels respectes, de bon rotllo i amb la banda sonora de "El Padrino" de fons musical. Guapa, no?. Quina por!

PDI: en Candela aquest, qui putes és? Jo no l'entenc.

Pedagrrrrrrr


I jo pens que la causa del article de la setmana passada va ser la noia que va treure el deu. L'article d'avui?... ja esper el de la setmana que ve. Aixó si, em creia que jo era l'únic que valorava poc la pedagogia moderna i veig que no és així, n'estic content.

En Pericó


Aunque el tema del escrito de hoy, para mi gusto, ni-fu-ni-fa, cada vez le voy sintiendo más "suelto". Ese farol de progre que se ha marcado, genial..... pero líbrenos Dios de los progres y su sentimentalismo.

600 visitas, caray y es que no todos los dedos son iguales. Tecleando, eh!! (Inter nos Dr.Bujosa, se ve que algunos tampoco podemos vivir sin usted).

Candela

Diari de Balears :: 20/02/2010