Francesc Bujosa :: Diari de Balears :: 2001

 

Pintura i cavalls


En realitat si hom observa un quadre i un cavall no és fàcil trobar-ne moltes semblances. El quadre és una representació de la realitat o dels sentiments dels pintors i un cavall és un objecta viu. El quadre es fabricat amb la intel·ligència de l’home i el cavall és un producte de les lleis de la naturalesa i encara que la intel·ligència humana pot dirigir l’operació de la reproducció, el paper de la ment humana és molt passiu en el moment de la concepció. SÍ: no hi dubte que quadre i un cavall són dos objectes molts distints, però el que es sembla molt es la il·lusió que tenen els homes per posseir una cosa i altre. Ambdós compradors —el del quadre i el del cavall— adquireixen l’objecte preuat estan convençut de que la adquisició contribuirà en bona manera a augmentar la seva felicitat. El comprador del quadre perquè mitjançat aquella pintura aprendrà a observar el món d’una altre manera i a millorar la seva manera de ser. Estic parlant del comprador normal afeccionat i no, com ho pogut comprendre, del senyor Thyssen. El que compra una cavall creu que gràcies a aquell cavall podrà canviar de vida i que l’espera un mon ple d’aventures i d’èxits amb la competició. Encara que no ho diguin el dos — l’afeccionat a la pintura i l’afeccionat al cavalls de carreres— quan compren pensen tenir més pipella que els altres i que les condicions que ells han descobert en el quadre i en el cavall no ha estat copsades de forma tan intensa per ningú. Pensen, també, que la seva compra es revaloritzarà i que el que ara paguen serà una misèria passat un mica de temps, quan el pintor o el cavall s’haurà destapat. Malauradament aixà sols en sol complir en molt poques ocasions. Comprar pintura i comprar sol ser molt mala inversió, encara que el venedors asseguren el contrari. Si en els quadres només un 10 % arriben a ser una bona inversió en que els cavall la proporció és encara mes petita. Però els compradors quasi mai s’escaliven. Una altra semblança és que quan un pintor o un cavall es consagren solen ser munió els que diuen que ells quan el varen veure de jove ja varen endevinar que seria un triomfador, però que en aquell moments no tenien els doblers suficients per a comprar-lo.


El senyor Wildestein és sense dubte el més conegut dels homes que han triomfat com a col·leccionista d’art i com a propietari de cavalls. És el “marchant” més conegut de Paris i pel que fa als cavalls basta dir a que ha guanyat quatre vegades l’Arc del Triomf al Hipòdrom de Longchamp i una vegada el Prix d’Amerique a Vincennes amb Cocktail Jet. Wildestein ha assenyalat repetides vegades la similitud que hi ha entre l’afecció als cavalls i a col·leccionar pintura. La gran diferència, segons ell, és que quan un compra un quadre el té tota la vida i fins i tot el pot deixar en herència, mentre que si ho compra un cavall el gaudeix en competició solament un parell d’anys. Els grans cavalls no queden penjats a una paret, no més habiten dins la memòria del seu propietari i dels bons afeccionats.Internacional


Zambessi Flash guanya el Orsi Mengelli

El Premi Orsi Mangeli és probablement la més important de les curses que es fan a Italia de Trot. Esta dedicada al cavalls de tres anys i cada anyes converteix en un duel entre el cavals americans i els europeus. La representació americana d’enguany era bona, prò no de primera fila i el resultat ha estat un èxit aclaparador pel cavalls italians que han copsat les dues primeres possicions. El guanyador ha estat Zambessi Flash un fill de Supergill i està entenat per Jery Riordan i fou conduit pel menador més de moda a ctualment a Italia, Pietro Gubellini.


Gran Exit de les Subhastes a Harrisburg

El mercat de trotadors als Estats Units gaudeix una de les seves millors èpoques. Aquesta setmana la companyia Harrisburg ha fet les seves ventes anuals de poltres i ha venut per un valor superior als 28 milions de dolars és a dir 4500 milions fde pessetes. Això ha supossat un 18% de increment respecte a l’any passat. El preu mitja de la subhasta ha estat de 5 milions de pessetes per animal, la qual cosa si uposa un increment del 12%. Pel “yearling” més car —un fill de color gris de Valley Victory —s’ha rematat per 25 milions de pessetes. Ha destacat molt el fills de Lindys Lane que ha aconseguit preus molts alts. Ha estat la primera fornada posada en venta d’aquest fill de Valley Victory.


Mor Harmonius

Harmonius fou un fill de Crowning Point, un net, id idó, de Speedy Crown, que fou anomenat trotador de l‘any al Estats Units el 1990. Harmonius havia guanyat aquell ay l’Hambletonian Cup i el World Trotting Derby. Harmonius fou es exportat a Italia el 1996 i vivia la Azienda Agricola Folli, prop de Bologna. Queden a Italia 67 fills d’Harmonius, els més grans dels quals tenen dos anys. Ells diran si els americans es varen equivocar quan varen deixar partir el net d’Speedy Crown.